Kolašinci u potrazi za četničkim vojvodama
Kolašin

Nakon izjave Branke Milić

Kolašinci u potrazi za četničkim vojvodama

Građani Kolašina se ovih dana pitaju ko je četnički “vojvoda” iz Ravnogorskog četničkog pokreta, jedan od organizatora četničkog skupa kojem su navodno trebali da prisustvuju pojedini okrivljeni za pokušaj terorizma i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića 16. oktobra prošle godine,

Pažnju Kolašinaca na četnički skup i “vojvodu” izazvao je iskaz okrivljene Branke Milić pred Višim sudom, koja je u nekoliko navrata pokušala da prisustvo u Crnoj Gori, i povezanost sa ljudima okrivljenim za pokušaj terorizma, opravda navodnim pozivom upravo iz Kolašina.

Milić je pominjala i izvjesnog Jelića, pa su se obratili Mileti Jeliću, pripadniku četničkog pokreta da provjerimo je li on taj koji se pominje u iskazu optužene i zna li o kome se radi.

„Branka Milić nema veze sa mnom. Ja sam jednog drugog čovjeka zvao, a ne nju, da dođe na slavu u Zaostro. Ona mora da je to permutovala ili rekla po nečijem naređenju. Tačno je da pripadam četničkom pokretu koji je osnovao vojvoda čije ime neću da pominjem i to je priča koja nema nikakve veze sa mnom. Ja sam ovu ženu prvi put u životu vidio prekjuče na TV-u. Tačno je da sam neke ljude 8. avgusta zvao iz Srbije, ne znam koliko ste upućeni, jer se tada slavi slava četnika u Beranama, odakle je krenuo Pavle Đurišić. I ja sam preko FB stranice pozivao ljude da dođu na slavu. A pojma nemam o čemu oni sad pričaju, jer ja imam alibi da sam radio u Herceg Novom u jednoj firmi i nijesam bio ni u nikakvom kontaktu sa Brankom Milić”, kazao je za VN Kolašinac Mileta Jelić.

Nakon svjedočenja okrivljenih za pokušaj terorizma u kojima se pominje Kolašin i neki njegove vojvode, sagovornici iz tog grada kažu da će tražiti da se lokalna vlast oglasi i kaže da li im je poznato ko su četnici i vojvode i sa kime su povezani.

“Pominjanje Kolašina u bilo kakvom kontekstu koji je povezan sa aktuelnim suđenjem za pokušaj terorizma, izazivanja krvoprolića, je za nas vrlo neprijatno i voljeli bismo da čujemo o čemu se radi, ko je “vojvoda” o kojem slušamo u svjedočenju okrivljenih za pokušaj terorizma. Moramo da znamo da li u našoj sredini ima nekog ko je na bilo koji način povezan sa ljudima koji su planirali da izazovi haos u državi. Nevjerovatno je da u današnje vrijeme oživljava ideologija za koju smo vjerovali da je pobijeđena u Drugom svjetskom ratu, a koja je, upravo u Crnoj Gori, izazvala bratoubilački rat. Ako kolašinska vlast neće da kaže o čemu se radi, onda to treba da urade crnogorske institucije”, kazali su sagovornici iz grada na Tari.

Aktuelno suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, pored ostalog, otvorilo je mnoga pitanja o djelovanju četničkog pokreta u Crnoj Gori i njegovoj eventualnoj ulozi u organizaciji događaja koji su za cilj imali izazivanje krvoprolića.

Građani i Kolašina i Crne Gore moraju imati informaciju ko sve stoji iza četničkog pokreta u Crnoj Gori, ko ih finansira, kakve su im namjere i ciljevi, kao i metode kojima te namjere žele da ostvare.

Dnevne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.