Republika Srpska: Otrovalo se 27 berača gljiva
Foto:Kodex.me

16 zadržano na liječenju

Republika Srpska: Otrovalo se 27 berača gljiva

U potrazi za besplatnom a zdravom ishranom, ali i zbog povoljnih otkupnih cijena, od tri do devet maraka po kilogramu, stanovnici Srpske masovno su protekle sedmice išli u berbu gljiva, posebno vrganja, ali očigledno nisu baš svi bili obučeni za to, jer ih je čak 27 hospitalizovano u UKC RS, pišu Večernje novosti.

Zdravstveno stanje 16 pacijenata, koji su zbog trovanja gljivama zadržani u Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, stabilno je, dok je još 11 pacijenata pušteno na kućno liječenje, potvrdili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz UKC RS napominju da je u Kliniku za infektivne bolesti od subote, 23. septembra, zbog trovanja gljivama primljeno 27 pacijenata iz Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Čelinca, Prnjavora i Kozarske Dubice, od kojih je 16 hospitalizovano sa srednje teškom formom trovanja.

Poznavaoci gljiva apelovali su na građane da obrate pažnju pri branju i konzumiranju ukusnih plodova, da ne beru nepoznate vrste i da je za svakog berača važno da se dobro uputi ili, još bolje, da prvi put povede u berbu nekog ko dobro poznaje gljive.

- Redovno berem gljive svakog septembra, još od kad sam bio dijete, obično vrganje, nosim ih kući na trpezu i nikada mi se nije desilo da bilo koga otrujem njima. Međutim, imao sam od koga da naučim, a to je moj deda, koje gljive smijem da berem i kako da ih razlikujem od onih koje ne smijem. Takođe, za berače je važno i to da i kad uberu jestive gljive, treba da znaju kako da ih čuvaju, da se ne bi pokvarile do konzumacije. Na našem području najčešće dolazi do zamjene jestive crvene pečurke, ili blagve, sa otrovnom muharom, jer su gotovo iste naoko kad su mlade - ispričao je za "Novosti" Nenad Jotić iz Gradiške.

Simptomi trovanja se mogu javiti brzo, odnosno sat nakon konzumacije otrovnih gljiva, ali se mogu javiti i kasnije, čak i nakon 48 sati od jela, upozorili su u Domu zdravlja Banjaluka.

- Prvi znaci su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja, pretjerano znojenje, drhtavica, vrtoglavica, problemi sa disanjem i radom srca. Odraslim osobama za prvu pomoć savjetujem da popiju rastvor od tri do pet kašičica soli u toploj vodi, da bi izazvali povraćanje, ali ovaj rastvor ne smiju piti djeca-.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.