Sve više djece sa zdravstvenim problemima
Ilustracija

Deformiteti kičme i đačka torba

Sve više djece sa zdravstvenim problemima

Na preventivnim sistematskim pregledima uočavamo kod djece nepravilno držanje i deformitete lokomotornog sistema (iskrivljenje kičme,ravni tabani), kaže za Kodex primarijus dr Paša Divanović, pedijatar i rukovodilac sistematskih pregleda u podgoričkom Domu Zdravlja.

 Nepravilno držanje tijela, kaže Divanovićka, nastaje kad se opuste mišići odgovorni za uspravan stav i držanje tijela pa čitava težina tijela pasivno opterećuje kostur.

-Puno je uzroka lošega držanja i loše motorike tijela, uticaj  okoline, psihološka stanja, patološka stanja, oštećenja rasta, urođeni defekti, smanjena mišićna snaga i problemi u ishrani(gojaznost , neuhranjenost). Nepravilno sjedenje, ležanje i prekomjerno teška školska torba su uzroci kojima se pripisuje štetno djelovanje na tjelesno držanje i iskrivljenje kičme.-kaže za Kodex pedijatar Paša Divanović dodajući da su najčešći deformiteti kičme scolioza i kifoza.

U liječenju deformiteta kičme, kaže doktorka Divanović, ima više problema.

shutterstockscoliosis1168x657

Foto:Shutterstock

Mlađe  osobe su  zbog svoje nedovoljne zrelosti inertne u smislu shvatanja ozbiljnosti problema i značaja liječenja a u funkcionalnom  smislu mogu imati kad su scolioze u pitanju, i respiratorne probleme, oštećenje dijelova lokomotornog aparata, disfunkciju nekih unutrašnjih organa, problem sa doticanjem venske krvi u srce. 

- Za nastanak deformiteta kičme  imaju  značaj  nezdravi stilovi života, nepravilna ishrana, sedatarni način života , manjak sporta, sjedenje pored kompjutera  i korišćenje mobilnih telefona i tableta. Đačka torba ne treba da bude teža od 10-15% tjelesne težine učenika.Znači neko ko ima 25 kg ,ne treba da ima torbu težu od 2,5-4 kg. Torba treba da odgovra uzrastu i proporcijama tijela djeteta.Ne treba kupovati preveliku torbu.- poručuje Divanović za Kodex.

thumbnail1500x342

Sve više djece sa zdravstvenim problemima

Roditelji, kaže doktorka Divanović, treba da izaberu torbu-ruksak  koji je anatomski oblikovan ili ima pojas za vezivanje oko bokova. Na taj način se težina prenosi na kukove i karlicu,štede ramena i kičma. 

-Dobra torba nije veća od širine ramena ,nije iznad nivoa ramena,,nije ispod nivoa struka, ima široke naramenice ,koje se prilagođavaju ,ima više pregrada ,ima i fluorescentnu traku. Treba izbjegavati nošenje torbe preko jednog ramena, nošenje torbe  za ručku u jednoj ruci, nepravilno raspoređivanje knjiga i svesaka.Teže predmete treba stavljeti bliže leđima.- poručuje doktorka Paša Divanović.

Poželjno bi bilo, kaže doktorka Divanović, da učionice imaju školske ormariće. Ako oni ne postoje treba razgovarati sa učiteljima i nastavnicima o tome koje knjige je neophodno nositi, vodeći računa o težini đačke torbe.

skolatorbadjaci

Izbjegavati nošenje torbe preko jednog ramena

-Roditelji svakodnevno teba da kontrolišu đačke torbe i suvišne stvari izbace.Treba razgovarati sa djetetom da li mu je torba udobna ako nije korigovati kaiševe.U slučaju bola u predjelu kičme treba konsultovati izabranog pedijatra.- poručuje pedijatar primarijus dr Paša Divanović roditeljima savjetujući ih kako da olakšaju svojim mališanima školske dane.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.