Uključiti privrednike u velike razvojne projekte

Završen Biznis karavan u Nikšiću

Uključiti privrednike u velike razvojne projekte

Nikšićki mali metaloprerađivači trebalo bi više da da budu prisutni prilikom realizacije velikih prioritetnih razvojnih projekata, poput auto-puta i infrastrukture vezane za podmorski kabal između Crne Gore i Italije, zaključeno je na sastanku koji je ministarka ekonomije Dragice Sekulić, održala danas u Nikšiću u okviru Biznis karavana.

Nakon sastanka sa privrednicima, ministarka Sekulić je kazala da su privrednici u Nikšiću iznijeli nešto drugačije probleme nego privrednici iz ostalih opština, s obzirom na činjenicu da je industrija i dalje najprisutnija u ovom gradu.

„Danas smo imali priliku da čujemo da naša privreda ima veliki problem sa nedostatkom radne snage, bez obzira na to što imamo veliki broj prijavljenih na Birou za zapošljavanje, ali da u realnosti mali broj njih se odaziva pozivima naše privrede za slobodna radna mjesta. Razgovarali smo i o nekim konkretnim aktivnostima u naredom periodu koje bi uslijedile kao rezultat Biznis karavana, a to je promocija crnogorskih proizvoda u našim trgovinama“, kazala je ministarka Sekulić.

Nikšićki privrednici, kako je dodala, sugerisali su Ministarstvu ekonomije da u narednom periodu otvori što veći broj biznis zona, kako bi privrednici, posebno oni koji su okupljeni na jednom području, mogli da koriste sve benefite koje biznis zona omogućava

„Ono što često od nas traže je liberalizacija uvoza radne snage, otvaranje tržišta za radnu snage van Crne Gore. Takođe, kao konkretan problem naveli su visinu poreza i doprinosa koje plaćaju i ono što su tražili od Ministarstva ekonomije je da posredujemo kod resornog ministarstva prilikom donošenja odluka o visinama poreza i doprinosa“, kazala je ministarka Sekulić.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da mala i srednja preduzeća, i svi privrednici koji počinju ili koji žele svoju proizvodnju da unaprijede, će imati izuzetno kvalitetnog partnera u lokalnoj samoupravi.

„Administrativne barijere koje su dosad postojale sigurno ćemo smanjiti na najmanji mogući nivo. Očekujemo i da privrednici daju konkretne programe i projekte, da bi mogli biti konkurentni na tržištu Crne Gore i van nje“, kazao je Perović i dodao da je današnji sastabak bio izuzetno koristan, kao i da će efekti ovakvih aktivnosti za sve privrednike u najskorije vrijeme biti pozitivni.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Nikšića, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje i Danilovgrad.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.