Vodeći hrvatski gitarista Mislav Režić zatvorio Festival gitare u Nikšiću
Mislav Režić

Publika uživala

Vodeći hrvatski gitarista Mislav Režić zatvorio Festival gitare u Nikšiću

Koncertom „Electric counterpoint“, sinoć je u Dvorcu kralja Nikole zatvoren 12. Međunarodni festival gitare Nikšić 2017.

Koncertom jednog od trenutno vodećih hrvatskih gitarista Mislava Režića, zaokružen je umjetnički program najvažnijeg crnogorskog festivala kada je riječ o izvođaštvu na gitari. Publika je tako mogla uživati u nesvakidašnjem muzičkom ugođaju, budući da je Režić, osim djela Brouvea, Takemicua i Kampele, pisanih za klasičnu gitaru, izveo i nekoliko djela, koja pripadaju stilu „nova kompleksnost“, a koja podrazumijevaju paralelno sviranje i reprodukovanje materijala snimljenog na traci.

„Program koji sam izveo večeras je program s mog novog CD-a koji je posvećen samo savremenoj muzici za gitaru. To je nešto što me već deset – petnaest godina jako privlači. Na gitarskim festivalima nije baš praksa da se izvodi ovakva muzika. Ona se izvodi više na nekim specijaliziranim festivalima, kao npr. za avangardnu muziku“, objasnio je Režić koji je istakao i da mu je izuzetno drago što je bio gost Festivala gitare u Nikšiću, koji se, kako je kazao, uspio održati punih 12 godina.

Mislav Režić ima veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solista, a član je kamernih sastava i predavač. Interes za izvođenje različitih stilova koji sežu od rane do moderne muzike vodi ga do saradnje s velikim brojem muzičara i ansambala. Tako se, ostvarenim uspjehom, sasvim uklopio u mozaik imena koja su obilježila dvanaesto izdanje nikšićkog festivala. Dakle, za četiri dana, koliko je festival trajao, publika je u Nikšiću mogla čuti renomirane izvođače iz regiona i Evrope, ali i crnogorske talentovane studente gitare. Antoan Morinije, Vlatko Stefanovski, Vasko Atanasovski i Mislav Režić bili su gosti sa kojima su se sreli ovdašnji umjetnici i razmijenili iskustva, što je pored pružanja mogućnosti publici da uživa u sadržajima vrhunskog kvaliteta, jedan od osnovnih ciljeva Međunarodnog festivala gitare Nikšić.

Organizatori su i na kraju Festivala iskazali zadovoljstvo ovogodišnjim projektom, koji je potvrdio da nije riječ samo o događaju, već i svojevrsnom brendu grada. Osim toga, Festival je postao prostor na kome se stvara, koji ima svoje proizvode i odakle počinju mnoge uspješne muzičke priče o gitari.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.