Mijenja svijest ljudi: Šokantni snimci eksperimenta nad vojnicima kojima su krišom dali LSD

Budi strahove i paranoju

Mijenja svijest ljudi: Šokantni snimci eksperimenta nad vojnicima kojima su krišom dali LSD

Na internetu se pojavio fascinantni snimak iz 1964. godine koji prikazuje vojnike britanske Kraljevske mornarice pod uticajem narkotika LSD-a.

Nevjerovatni klip prikazuje vojnike koji očigledno imaju halucinacije, kako se penju po drveću u pokušaju da nahrane ptice i kako se nekontrolisano smiju, piše Daily Mail.

Britanska vojska sprovela je eksperimente koji su uključivali primjenu LSD-a u decembru 1964. u nadi da će ta halucinogena supstanca poslužiti u mogućem ratu za onesposobljavanje neprijatelja. U eksperimentu je učestvovao 41 vojnik Mornarice, ali snimak prikazuje samo njih 17.

Naučnici su im rekli da tokom tri dana treba da izvode vojnu vježbu i "uhvate što je moguće više terorista".

Prvog dana dobijali su običnu vodu i normalno izvršavali zadatke. Međutim, drugog dana, bez njihovog znanja, naučnici su im ubacili LSD u jutarnji napitak.

Kad je narkotik počeo da djeluje, disciplina je popustila i za samo trideset minuta, vojnici su besciljno tumarali šumarkom i kikotali se bez očiglednog razloga.

Nadređeni više nijesu mogli uopšte da ih kontrolišu, pa čak ni da komuniciraju s njima.

Jedan vojnik kome je naređeno da posječe drvo došao je gotovo do polovine debla, koristeći samo ašov, ubijeđen da u rukama drži sjekiru.

Dietilamid lizerginske kisjeline, poznatiji kao LSD, mijenja svijest ljudi, budi halucinacije i čini da osoba prestane da bude svjesna sebe. Kod nekih dovodi do pozitivnog raspoloženja, dok kod drugih budi strahove i paranoju.

Tajna obavještajna služba MI6 2006. je isplatila kompenzaciju bivšim vojnicima za eksperimente koji su na njima rađeni  pedesetih i šezdesetih godina, kada su dobijali LSD uprkos tome što za to nijesu dali pristanak.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.