Trčanje pred rudu
Centralna banka Crne Gore

O predlogu izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj Banci

Trčanje pred rudu

Koliko je evropejstvo uhvatilo duboke korijene u savremenoj Crnoj Gori najbolje oslikava predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj Banci Crne Gore, kojima je predlagač zakona sebe već vidio ne samo u Evropskoj Uniji već i u njenom mnogo rigoroznijem dijelu, monetarnoj uniji njenih članica koje kao zajedničku valutu koriste euro. A samo da podsjetimo, ima zemalja koje su članice Evropske Unije ali nisu članice njene monetarne unije, jer za to ne ispunjavaju uslove. Ali ovo je Crna Gora, za nas očigledno uslovi ne postoje.

Tako će, ako je vjerovati novom predlogu izmjena zakona o Centralnoj Banci, kad ga naši parlamentarci usvoje, guverner Radoje Žugić postati član Upravnog savjeta Evropske Centralne Banke. Znaju li mu za to u Frankfurtu, ne zna se.  A možda bi to nekako i prošlo da Crna Gora ne uvodi i mogućnost štampanja eura. Dakle, predlogom novog zakona Crna Gora će moći da štampa i kuje evropsku valutu. A to teško da može da prođe u Frankfurtu, gdje je inače sjedište Evropske Centralne Banke. Posebno što Crna Gora, kao i Kosovo uostalom, evropsku valutu koriste bez ikakvog pisanog dokumenta kojim im je to odobreno. Dakle, uz prećutnu saglasnost i iz čisto političkih razloga mi euro koristimo na divlje, što bi se kazalo.

-Da bi država koristila euro kao svoju valutu mora da ispunjava dva uslova a to su da je članica Evropske Unije i da zadovoljava uslove postavljene ugovorom iz Mastrihta, a Crna Gora ne zadovoljava ni jedan. Čak u svojim izvještajima o Crnoj Gori, Evropska Komisija potencira pitanja vladavine prava i korupcije kao glavna koja opterećuju Crnu Goru. Da neko dozvoli Crnoj Gori da štampa euro meni je prosto nezamislivo.- kaže za Kodex ekonomska analitičarka Ana Nives Radović.

Ali kad bi samo vladavina prava, organizovani kriminal i korupcija bili jedini problemi i to bi se nekako moglo podnijeti. Najveći problem Crne Gore, kada se konkretno radi o pristupanju evropskoj monetarnoj uniji, jeste činjenica da ne ispunjava uslove iz Mastrihta. Ti uslovi rigorozno propisuju kako se ulazi u monetarnu uniju a crnogorska ekonomija daleko je od njih koliko i mogućnost da iz Frankfurta stigne afirmativan odgovor na ovaj, očigledno klasično crnogorski predlog zakona.

Čega je plod ovakav predlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj Banci? Ako je plod neznanja onda je neznanje predlagača zakona ozbiljno. Ako je plod želja onda su i želje predlagača zakona ozbiljne. Ako se opet bavimo prepisivanjem evropskog zakonodavstva u naše, onda smo očigledno počeli da prepisujemo bez ikakve kontrole.Jer predlagač zakona u tekst izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj Banci uvodi dvije nove glave i 29 novih članova koji glase „Članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji“.

U njima propisuje da je Centralna Banka Crne Gore dio evropskog sistema Centralnih Banaka sa svim pravima i obavezama koje iz tog članstva proizilaze. Mi smo samo neke nabrojali a dosta ih ima. Ipak, predlagač zakona je naveo da će se stavke zakona koje se tiču članstva Crne Gore u Evropskoj Uniji primjenjivati kad Crna Gora postane članica Evropske Unije a one koje se tiču članstva u evropskoj monetarnoj uniji onog dana kad postanemo članom te unije. Dakle što bi narod rekao, trčanje pred rudu. Mi smo spremni, još samo da se spremimo. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.