Prosječna plata u avgustu 509 eura
Ilustracija

Rast u odnosu na jul

Prosječna plata u avgustu 509 eura

Prosječna zarada (bruto) u avgustu 2017. godine u Crnoj Gori iznosila je 763 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 509 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

U avgustu 2017. godine prosječna  zarada je zabilježila rast od 0,8% u odnosu na jul 2017.godine.

"Prosječna (neto) zarada u avgustu 2017.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je rast od 1,4%, a u odnosu na prosječnu (neto) zaradu u 2016.godini takođe zabilježila rast od 2,0%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu 2017. godine u odnosu na jul 2017. godine zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu takođe zabilježile rast od 0,3%", saopšteno je iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u avgustu 2017. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sledećim sektorima djelatnosti: Usluge smjestaja i ishrane (9,2%), Ostale uslužne djelatnosti (6,3%), Informisanje i komunikacije (4,7%), Vađenje ruda i kamena (4,1%), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (4,0%), Građevinarstvo (3,5%), Umjetnost zabava i rekreacija (2,6%), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,7%), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,6%), Poslovanje sa nekretninama (1,6%), Obrazovanje (1,2%), Trgovina na veliko i malo (0,9%), Državna uprava i odbrana (0,7%), dok je pad zabilježen u sledecim sektorima: Prerađivačka industrija (3,0%), Snabdijevanje električnom energijom (1,3%), Snabdijevanje vodom,upravljanje otpadnim vodama (1,3%), Zdravstena i soc.zaštita (1,1%), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,7%). 

Prosječna zarada (bruto) izračunava se tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate. Zaradu bez poreza i doprinosa (neto) čini zarada (bruto) umanjena za poreze i doprinose na teret zaposlenog. Indeks realne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) predstavlja odnos između indeksa nominalne prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) i indeksa potrošačkih cijena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.