Utopilo se 14 Rohinja u bjegu od etničkog čišćenja u Mijanmaru
Foto: Al Jazeera

Na čamcu bilo 40 osoba

Utopilo se 14 Rohinja u bjegu od etničkog čišćenja u Mijanmaru

Svjedoci kažu da se čamac prevrnuo samo nekoliko metara od obale, ali se većina žena i djece nisu uspjeli spasiti.

Oni su se utopili nakon što je potonuo njihov čamac nedaleko od obale Bangladeša, javlja BBC pozivajući se na policijske izvore, a prenosi Fena.

Preživjeli putnici sa čamca kažu da se plovilo prevrnulo nakon što je udarilo u objekat pod vodom u blizini grada Koks Bazar gdje pristiže najveći broj raseljenih Rohinja koji bježe iz Mijanmara od etničkog čišćenja koje sprovode vlasti. Na čamcu je bilo 40 osoba.

Samo u posljednjih dva dana više od dvije hiljade Rohinja je stiglo u Bangladeš. Svjedoci kažu da se čamac prevrnuo samo nekoliko metara od obale, ali se većina žena i djece nisu uspjeli spasiti.

''Utopili su se pred našim očima'', rekao je kroz suze Mohamed Sohel, prodavac u Koks Bazaru. Među poginulima je devetero djece, naveli su iz policije.

Do sada je više od pola miliona stanovnika Mijanmara, koji pripadaju manjinskom muslimanskom narodu Rohinja, protjerano u Bangladeš u vojnoj operaciji budističke vlasti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.