Milić započela štrajk glađu, Dušić negirao krivicu
Branka Milić

Suđenje za pokušaj državnog udara

Milić započela štrajk glađu, Dušić negirao krivicu

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora u oktobru 2016. godine nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu.

 Optužena za umiješanost u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, državljanka Srbije Branka Milić, izjavila da počinje štrajk glađu "jer su joj uskraćena sva prava", prenosi Beta.

Ona se žali na kršenje ljudskih prava u pritvoru i smatra da joj je ugroženo pravo na odbranu. 

Milić, članica četničkog pokreta u Srbiji, odbacila je navode optužnice i ocijenila da su slučaj režirali specijalni tužilac Crne Gore i vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), a da su uhapšeni "statisti". 

Ona je danas, odgovarajući na pitanja odbrane, rekla da ne zna ko su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao ni Aleksandar Sinđelić, svjedok saradnik u ovom postupku.

„Smatram da sam ja tipovana za ovo od institucija u Srbiji, a kojima činjenice koje sam ja iznosila u svom decenijskom radu i njima predočavala nijesu odgovarale“, kazala je Milić.

Milić je takođe kazala da ne poznaje optuženu Kristinu Hristić koja je sa Dikićem došla u Crnu  Goru.

Sud je odbio predlog odbrane da se Miličkoj ukine pritvor, ili odredi neka druga mjera nadzora.

Ona je kazala da nije znala da se izbori održavaju, dok nije na bilbordima vidjela.

Krivicu je pred sudom negirao i optuženi Milan Dušić, koji je pristao da odgovara na pitanja koja se samo odnose na period od njegovog dolaska u Crnu Goru 14. oktobra prošle godine.

 "U Podgoricu sam došao zbog proslave četničkog pokreta. Ne znam gdje je trebalo da bude da proslava, niti šta se slavilo", kazao je Dušić, prenosi RTCG.

Od početka suđenja saslušano je pet srpskih državljana i svi negirali krivicu. 

Suđenje će biti nastavljeno 4. oktobra u devet sati.

Optužnicom su obuhvaćeni dvojica državljana Rusije - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Srbije - Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. 

Na optužnici su i tri državljanina Crne Gore - lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač Fronta, dok se postupak protiv prevodioca te opozicione grupacije, Ananija Nikića, vodi posebno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.