Beograd: Viši sud preinačio rješenje o pritvoru Zorana Marjanovića
Foto: Kurir

U pritvoru do nove odluke u oktobru

Beograd: Viši sud preinačio rješenje o pritvoru Zorana Marjanovića

Viši sud u Beogradu preinačio je rješenje o određivanju pritvora Zoranu Marjanoviću, tako što mu je pritvor odredio samo zbog uznemirenja javnosti, dok je ukinuo razlog – opasnost uticanja na svjedoke, rečeno je "Tanjugu" u tom sudu.

Odlučujući po žalbama Marjanovićevih branilaca, na rješenje sudije za prethodni postupak kojim mu je pritvor bio određen samo zbog opasnosti uticanja na svjedoke, krivično vanpretresno vijeće je zaključilo da nema zakonskih osnova za pritvor iz tog razloga, jer tužilaštvo u svom predlogu nije imenovalo odnosno individualizovalo svjedoke na koje bi Marjanović mogao da utiče.

To vijeće je, međutim, uvažilo žalbu javnog tužioca i odredilo pritvor prema Marjanoviću imajući u vidu da "postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo teško ubistvo, a da su način i posledice izvršenja krivičnog djela, u konkretnom slučaju, dovele do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka", rekla je Tanjugu portparolka suda Bojana Stanković.

Dodala je da su žalbe branilaca, u dijelu u kojima se osporava postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, kao neophodan uslov za određivanje pritvora ocijenjene kao neosnovane, odnosno da su odbijene.

To rješenje je pravosnažno, tako da Marjanović ostaje u pritvoru do nove odluke suda sredinom oktobra.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po od ubistva. 

Na teret mu se stavlja krivično djelo teško ubistvo, za koje je zaprijećena kazna od deset do 40 godina zatvora.

Marjanović je i ranije privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

On je 16. septembra na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Tada je, prema pisanju medija, rekao da je tog dana, 2. aprila 2016, bio sa suprugom i ćerkom u šetnji u Borči, nakon čega je Jelena produžila na džoging, a on se vratio sa ćekom kući u 15-16 sati.

Nestanak supruge je prijavio oko 20 sati, a njeno tijelo je policija pronašla sutradan na nasipu u Borči.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.