Vođa ISIS-a pozvao borce da
Abu Bakr al Bagdadi

Abu Bakr al Bagdadi

Vođa ISIS-a pozvao borce da "pruže otpor" neprijatelju

Vođa grupe Islamska država Abu Bakr al Bagdadi je u audiosnimku objavljenom danas pozvao pripadnike te grupe u Siriji i Iraku da "pruže otpor" neprijatelju.

"Vođe i vojnici Islamske države svjesni su da se za Božju milost i za pobjedu moraju izboriti strpljenjem i pružanjem otpora nevjernicima bez obzira na njihova savezništva", istakao je vođa ISIS-a, prenosi N1 pozivajući se na Hinu.

Ne zna se kada je snimljen taj govor koji je objavila Al Forukane, "produkcijska kuća" ISIS-a, a koja objavljuje audio i videosnimke džihadističke organizacije.

"Nisu važni brojnost, oprema i snaga" neprijatelja, istaknuo je vođa ISIS koga su već nekoliko puta proglašavali mrtvim od 2014. kada je počeo uspon te grupe, a da glasine nisu potvrđene.

Al Bagdadi je u govoru napao "nevjerničke zemlje, Ameriku, Rusiju i Iran" koje sa svojim saveznicima na terenu odvojeno vode ofanzive protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Sjedinjene Države provjeravaju snimak na kojem je navodno Abu Bakr al Bagdadi, ali ističu da nemaju razloga da sumnjaju u njenu vjerodostojnost.

"Obaviješteni smo o audiosnimku koja se pripisuje Abu Bakr al Bagdadiju i radimo na njenoj provjeri", rekao je izvor u obaveštajnoj službi.

"Premda nemamo razloga da sumnjamo u njenu vjerodostojnost, to zasad ne možemo potvrditi", dodaju iz istog izvora.

Abu Bakr al Bagdadi se poslednji put pojavio u glasilu povezanom s njegovom grupom u novembru 2016. godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.