Hrvatska nema pretenzija prema ratnoj odšteti od Crne Gore
Davor Đenero

Đenero

Hrvatska nema pretenzija prema ratnoj odšteti od Crne Gore

Odrednica u hrvatskom zakonu o braniteljima koja govori o domovinskom ratu i Crnoj Gori kao agresoru ne odnosi se na Crnu Goru kao samostalnu državu, već na nekadašnju državnu zajednicu sa Srbijom, i ne može negativno uticati na bilateralne odnose naših zemalja – kazao je za Pobjedu Davor Đenero, hrvatski analitičar.

Đenero objašnjava da Deklaracija govori o odnosima iz 1991. godine, a, kako je rekao, Hrvatska i Crna Gora su potpuno riješile te odnose, za razliku od Hrvatske i Srbije.

Hrvatski sabor počeo je prije dva dana raspravu o prijedlogu Zakona o hrvatskim braniteljima koji je podnijela Vlada u kojem se između ostalog navodi da su ,,agresiju na Republiku Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BIH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj“.

- Crna Gora ne bi trebalo da se obazire na ovu definiciju, jer je, što se Hrvatske tiče, potpuno ispravna. Sa hrvatske strane prema Crnoj Gori po tom pitanju ne može biti zamjerki – kazao je Đenero za Pobjedu.

On je rekao da je odrednica u hrvatskom zakonu koji je donijet 25 godina nakon završetka rata, „u ovom smislu, samo unutrašnja stvar Hrvatske“.

- Iz Crne Gore je, počev od predsjednika države do lokalnih vlasti, stiglo svojevrsno izvinjenje za to što se dešavalo u Dubrovniku 91. godine. To nije bila agresija koju su naredile političke vlasti Crne Gore – kazao je Đenero.

On je rekao da su „odnosi kada je u pitanju suočavanje sa nedavnom prošlošću između Hrvatske i Crne Gore poptuno drugačiji nego odnosi Hrvatske i Srbije“.

Đenero je istakao da Hrvatska nema pretenzija prema ratnoj odšteti od Crne Gore.

- Bilateralni odnosi Hrvatske i Crne Gore danas su uzorni. Nije riješeno razgraničenje na Prevlaci ali to je pitanje političke tehnike i ono ne stvara bilateralne sukobe – kazao je Đenero.

 Prema njegovim riječima, Crna Gora ima čvrstu podršku Hrvatske na putu ka EU.

- Sve vrijeme dok Crna Gora pregovara, nije došlo ni do kakve naznake mogućnosti hrvatskih rezervi, a kamoli blokade na tom putu – kazao je Đenero.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.