Žene su dovedene u zabludu, majke ne odustaju od borbe za naknade
Foto:Anadolija

U Podgorici održan protest

Žene su dovedene u zabludu, majke ne odustaju od borbe za naknade

Više stotina građana, među kojima su bile dominantno žene, okupilo se danas ispred Skupštine Crne Gore, u znak protesta zbog ukidanja naknada majkama troje i više djece. Sa protesta je poručeno da bivše korisnice naknada ne odustaju od borbe da se isplata naknada nastavi, uz poziv predstavnicima Vlade Crne Gore da podnesu ostavke.

Predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada, Željka Savković, istakla je da se naknade moraju vratiti majkama koje su to primanje ostvarile. Pozvala je i predstavnike opozicije na proteste. 

2017092822599506626306629Web

Foto:Anadolija

"Danas smo ovdje zbog svake majke. Dosta je ugnjetavanja omladine, naših očeva, naših djedova. Koordinacioni odbor je odlučio da pošalje dvije jasne poruke. Da odgovorni podnesu ostavke i pozivamo sve opozicione lidere da javno kažu da li su voljni da zajedno, u korist majki i korisnica naknada, sa svojim članstvom učestvuju na protestima", istakla je Savković, javlja Anadolija. 

Maja Raičević, iz Centra za ženska prava, pridružila se današnjem protestu, u znak podrške majkama. Ona je kazala da država ima obavezu da uvaži sve žene i majke. 

2017092822599506626306628Web

Foto:Anadolija

"U ovom slučaju to nije urađeno. Žene su dovedene u zabludu, mnoge su ostale bez socijalnih davanja, bez zaposlenja", kazala je Raičević. 

Podršku skupu pružili su predsjednici omladine opozicionih političkih partija u Crnoj Gori. 

2017092822599506626306627Web

Foto:Anadolija

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su 1. januara 2017. godine umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura, da bi nakon odluke Ustavnog suda da su naknade neustavne, Skupština Crne Gore izglasala ukidanje naknada 29. juna ove godine. 

Oko 21.000 žena bile su korisnice ovih naknada.

Foto:Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.