Značajna uloga MUP-a u oblasti vladavine prava i procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji
Foto:MUP

Nuhodžić- Haglajtner

Značajna uloga MUP-a u oblasti vladavine prava i procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomasom Haglajtnerom, koji ovih dana boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici u cilju pripreme non-pejpera, novog koncepta analitičkog dokumenta Evropske komisije, u čijem je fokusu oblast vladavine prava, odnosno stanje u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

"Osvrnuvši se na implementacioni okvir Poglavlja 24, čiji je glavni nosilac Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministar Nuhodžić je naročito istakao preduzete aktivnosti na planu usvajanja Šengenskog akcionog plana i Strategije integrisanog upravljanja migracijama iz februara ove godine.Sastanak je bio prilika i da ministar Nuhodžić upozna svog sagovornika sa aktivnostima koje MUP sprovodi na planu izmjene normativnog okvira – Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o strancima", stoji u saopštenju.

Rezultati, kako je kazao ministar, postignuti su i na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner, ponovio je pozitivan stav predsjednika Evropske komisije Žan Pol Junkera po pitanju integracionih procesa Crne Gore, naročito ističući važnost oblasti vladavine prava, gdje Ministarstvo unutrašnjih poslova ima značajnu ulogu. 

U saopštenju se dodaje da su  sagovornici  zajednički ocijenili da dodatne napore u narednom periodu treba usmjeriti na borbu protiv trgovine ljudima, oblast pranja novca, kao i na reformu policije u skladu sa konceptom reforme javne uprave u dijelu zapošljavanja, profesionalizacije i napredovanja u službi. 

"Na sastanku je istaknut i značaj direktne budžetske podrške za integrisano upravljanje granicom, naročito imajući u vidu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prva crnogorska institucija kojoj je ovakva vrsta pomoći dodijeljena od strane EU. Saradnja MUP-a i institucija Evropske unije biće nastavljena i u narednom periodu, kako kroz realizaciju već započetih projekata, tako i na planu pružanja ekspertske podrške na izradi normativnog okvira i pomoći u vidu obuka za službenike MUP-a, poručeno je na sastanku", navodi se u saopštenju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.