AEM će nadzirati, kažnjavati i uređivati medije tokom izborne kampanje
ilustracija

Da budu brzi i efikasni

AEM će nadzirati, kažnjavati i uređivati medije tokom izborne kampanje

Agencija za elektronske medije smatra da je neophodno imati tijelo za nadzor medijskog praćenja izbora. Za hrvatskog eksperta Davora Glavaša najbolje bi bilo da se za taj posao prošire ovlašćenja upravo AEM-a, koji bi imao pravo ne samo da prati, već i da sankcioniše medije.

''Za Crnu Goru bi bilo najbolje imati jedno tijelo koje bi se bavilo praćenjem medija tokom kampanje'', kazala je pozivajući se i na preporuke OEBS-a i ODIHR-a nakon prošlogodišnjih izbora Jadranka Vojvodić iz AEM-a.

Ona je na predstavljanju studije o medijskom praćenju izbornog procesa navela što bi sve to tijelo trebalo da radi.

''Bilo bi nadležno da raspoređuje vrijeme za direktno učešće u programima, da razmatra žalbe, izriče obavezujuće mjere, kako za medije tako i za partije i političare, ukoliko dođe do kršenja standarda. Ono što je takođe rečeno u preporukama je da bi to tijelo trebalo da bude brzo i efikasno. Trebalo bi razmotriti da li to treba da radi tijelo koje je već uspostavljeno. Ako ne postoji takvo tijelo, onda ga treba uspostaviti'', rekla je Vojvodić.

Za autora studije, hrvatskog eksperta Davora Glavaša, formiranje novog tijela traži vrijeme. Zbog toga, kao najbolje rješenje navodi davanje većih ovlašćenja AEM-u, od prava na sankcije, pa do oduzimanje licence emiterima.

''To rješenje, koje je najprihvatljivije, zahtijeva izmjenu nekih zakona. Potpuno je, recimo, neprihvatljivo da AEM može izricati upozorenja, a da nema mogućnost izricanja finansijskih ili drugih kazni. Ako se rad na praćenju medija tokom izborne kampanje svede samo na apele na svijest i savjest urednika, novinara i izdavača, to je važno ali nedovoljno. Nije dovoljno sve dok ne postoji određena sankcija, bilo finansijska, bilo u obliku privremenog ili trajnog oduzimanja koncesije ili licence za emitovanje'', ocijenio je Glavaš.

Glavaš je studiju ''Političko oglašavanje i medijska kampanja u predizbornom periodu'' uradio za kancelariju OEBS-a, a na predlog Agencije za elektronske medije.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.