Kosovo ne ispunjava EU prioritete jer ne poštuje dogovore
Priština

ERA predviđa primjenu 22 konkretna prioriteta

Kosovo ne ispunjava EU prioritete jer ne poštuje dogovore

Kosovo nije ispunilo nijedan od 22 priorieta reformske agende dogovorene sa Evropskom unijom u posljednje dvije godine, piše Koha.net.

Taj list dodaje i da nova vlada u Prištini ne pokazuje namjeru da intenzivira primjenu ovih prioriteta.

Koha podsjeća da su bivši kosovski premijer Isa Mustafa i evropski komesar za proširenje Johanes Han u maju 2016. dogovorili Evropsku reformsku agendu (ERA) za Kosovo.

Ona sadrži 22 prioriteta u oblastima dobrog upravljanja i vladavine prava, konkurentnosti i investicione klime, kao i obrazovanja i zapošljavanja. Osim u jednom slučaju, prijmena svih drugih prioriteta planirana je za 2016. i 2017. godinu, prenosi se u pres klipingu Unmika pisanje Kohe. 

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža nije rekla da li će nova vlada ubrzati sprovođenje ovih pitanja, ali je navela da se njima treba dati prioritet. 

"ERA predviđa primjenu 22 konkretna prioriteta od strane nekoliko institucija. Preduzeću sve mjere da osiguram da sve institucije budu svjesne svojih prioriteta i da podrže ministarstvo evropskih integracija u ovom procesu", rekla je ona.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.