Pred sudom jer je tvrdila da je pobijedila rak zdravom ishranom
Foto: Twitter, Bela Gibson

Čeka je kazna

Pred sudom jer je tvrdila da je pobijedila rak zdravom ishranom

Australijska blogerka, Bela Gibson koja dijeli savjete o zdravoj ishrani optužena je da je lagala javnost tvrdnjama da je pobijedila rak zahvaljujući zdravoj ishrani navodeći javnost da kupuje njene knjige i aplikacije.

Naime, Bela Gibson je navodila ljude da kupuju njenu knjigu i preuzimaju aplikaciju gdje se reklamiraju recepti, tačnije proizvodi koji se u njima koriste, a koji su joj pomogli da izliječi rak. 

Sve je to bilo pod okriljem toga da će dio novca ići u humanitarne svrhe. Novac, naravno, nikada nije otišao u humanitarne svrhe. 

Dvadesetpetogodišnjakinji je sud naložio da isplati 410 hiljada dolara koje j prijsvojila, a kazna za laganje i navođenje oboljelih da batale medicinsku terapiju je tek očekuje. 

Ginbosnova je postala poznata 2013. godine reklamirajući svoje knjige na Fesjbuku i Instagramu nakon što joj je dijganostifikovan tumor mozga sa 20 godina. Javnosti je govorila da joj je ostalo samo pet mjeseci života. 

Nekoliko mjeseci kasnije objavila je da je izliječila tumor i odbacila konvencionalne terapije, te da se ozdravila zahvaljujući zdravoj ishrani koju je voljda da podijeli sa čitaocima. 

Kada je javnost počela da ispituje vjerodostojnost njenih tvrdnji, priznala je da nikada nije bolovala od raka.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.