Najbliži saveznici Merkelove su njen najveći problem?
Angela Merkel

Primorana na ''Jamajka'' koaliciju

Najbliži saveznici Merkelove su njen najveći problem?

Nemačka se u ponedjeljak probudila u drugačijem ruhu, sa 94 neonacista u Bundestagu, piše portal "Politiko".

U tekstu se navodi i da je Angela Merkel pobijedila, ali sa osjetno slabijim rezultatom od onog koji je očekivala. Njeni rivali iz SPD doživjeli su debakl koji ih je otjerao u opoziciju, zbog čega je kancelarka primorana na tzv. "Jamajka" koaliciju sa liberalima i Zelenima.

"Politiko" navodi da niko ne priča o njenim najbližim saveznicima, bavarskoj CSU, koje će, ispostavlja se, biti najveći problem. 

Horst Zehofer, bavarski premijer i predsjednik sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je na ovim izborima doživela istorijski poraz, s najgorim rezultatom od 1949, žestoko je kritikovao Merkelovu. CSU je u Bavarskoj, gdje je samo jednom poslije Drugog svjetskog rata osvojila manje od 50 odsto glasova, ovoga puta uzela tek 38,8 procenata, što je za njih ravno katastrofi. 

Zehofer za mršav rezultat krivi "otvoreno desno krilo" preko kojeg je konzervativcima glasače otela Alternativa za Njemačku (AfD), što je otvoreno rekao na postizbornoj konferenciji za štampu. 

On se tokom predizborne kampanje nije libio da upre prstom u Angelu Merkel zbog njene politike otvorenih vrata, koja je, po njegovom mišljenju, i otvorila vrata Bundestaga za AfD, anvodi "Politko", prenio je "Blic". 

Osnovana kao stranka protivnika eura, AfD je već bila na izdisaju, a onda je uslijedila izbjeglička kriza 2015. Brzo se preorijentisala i na krilima straha i ksenofobije uzela gotovo 13 posto glasova. 

Kako Bavarsku iduće godine čekaju pokrajinski izbori, Zehofer bi mogao da skrene još više udesno, u pokušaju da povrati glasačke koje je izgubio zbog AfD-a, upozorava Zidojče cajtung. 

Upravo zato bi on, kako navodi "Politiko", mogao da bude najveći problem Angeli Merkel u formiranju vlade, jer se program CSU, kao manjeg i konzervativnijeg partnera, umnogome razlikuje sa agendom Zelenih i Slobodnih demokrata iz FDP, sa kojima bi uz CDU trebaloda formira "Jamajka koaliciju". 

Zehofer nema namjeru da podnese ostavku, a toliko se trudi da svu krivicu za debakl na izborima svali na Angelu Merkel, da je u utorak zapretio čak i izlaskom iz koalicije sa CDU. Zehofer vodi sopstvenu politiku, a to za Angelu Merkel može da predstavlja samo jedno - problem, zaključuje portal, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.