Nema ukidanja pritvora optuženima, Milić ne zna ništa o vojvodi Paji
Foto: Screenshot/RTCG

Suđenje za pokušaj državnog udara

Nema ukidanja pritvora optuženima, Milić ne zna ništa o vojvodi Paji

Suđenje optuženima za pokušaj državnog udara u oktobru prošle godine nastavljeno je danas u devet sati u podgoričkom Višem sudu.

Sud je odbio predlog advokata odbrane za ukidanje pritvora svim optuženima u slučaju planiranja terorizma na dan parlamentarnih izbora. Advokati su ranije zatražili i odbacivanje optužnica. 

Podsjećamo, odbrana je predlog za ukidanje pritvora i odbacivanje optužnice uputila nakon što je advokat Branke Milić, Jugoslav Krpović, saopštio da je Ustavni sud svega dva dana nakon potvrđivanja optužnice potvrdio da se Milić skoro 12 mjeseci nalazi u nazakonitom pritvoru.

Na početku suđenja Krpović je saopštio odluku Ustavnog suda kojom je osporeno rješenje Vrhovnog suda, te da dostupne informacije ne daju osnov da se zaključi da postoji viši stepen sumnje zasnovan na prikupljenjim dokazima, koji upućuju na zaključak da je krivično djelo počinjeno, prenosi RTCG.

On je zatražio ukidanje pritvora za Branku Milić.

"Ovaj postupak posliuje ovakve odluke morao bi da se obustavi", poručio je Krpović. 

U sudnici je preslušan snimak izjave Branke Milić pred tužiteljkom Stojankom Radović. Milić je kazala ranije da ne može da potvrdi zapisnik, jer nije imala naočare da pročita šta je upisano, a nije mogla da ga uporedi sa snimkom.

Milić je potvrdila da su imali poziv od braće iz Ravnogorspog pokreta da dođu na vrh Mlječnjak, koji se ne nalazi u Crnoj Gori, već na Kosovu.

Optužena Milić je rekla da ne zna ništa o vojvodi Paji i da ga ne poznaje.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 sati.

Podsjećamo, optuženi Bratislav Dikić upućen je juče na liječenje u Klinički centar Crne Gore, gdje mu je omogućen kompletan medicinski tretman.

Istovremeno, sudija u tom predmetu Suzana Mugoša saopštila je da se razdvaja postupak u odnosu na optuženog Dikića.

Optužena Branka Milić, juče je ponovila pred sudom da je žrtva montiranog političkog procesa.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva za pokušaj terorizma obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

U postupku su do sada svi negirali krivicu, saslušani Dikić, Đorđević, Milić, Hristić i Jovanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.