U oktobru Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu
Ilustracija

Dobili zahtjeve potrošačkih jedinica

U oktobru Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu

Ministarstvo finansija analizira pristigle zahtjeve potrošačkih jedinica za budžetskim sredstvima i u oktobru će dostaviti Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz  Ministarstva su Pobjedi kazali da su dobili zahtjeve potrošačkih jedinica sa preciznim iznosom novca koji traže za narednu godinu, ali nijesu odgovorili da li se traži više novca nego ove godine.

Ministarstvo nije odgovorilo ni na pitanje koje potrošačke jedinice traže znatno više novca nego u ovoj godini.

"Ministarstvo finansija aktivno radi na pripremi Nacrta zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu. Potrošačke jedinice su dostavile zahtjeve za budžetskim sredstvima i sada smo u fazi analiziranja pristiglih materijala, zbog čega nijesmo u mogućnosti da dajemo preciznije odgovore", rekli su iz ministarstva.

Ovogodišnji budžet je koncipiran na dvije milijarde eura.

Ministarstvo je po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti dužno da Nacrt budžeta preda Vladi u oktobru.

Vlada je nakon toga dužna da usvoji predlog budžeta i proslijedi ga parlamentu do 15. novembra.

Opštine su, po zakonu, dužne da nacrt svojih budžeta dostave na uvid Ministarstvu finansija do 1. novembra.

Skupštine opština moraju da utvrde lokalnu kasu do 1. decembra prethodne za narednu godinu.

Prije usvajanja budžeta opštine su dužne da pribave mišljenje Ministarstva na predloženi nivo i strukturu potrošnje, politiku zarada, kapitalne izdatke, izvore finansiranja i novo budžetskog gotovinskog suficita, odnosno deficita.

U slučaju da je mišljenje Ministarstva negativno, opština ne može usvojiti odluku o budžetu.

U slučaju da u rokovima ne budu doneseni budžet države i opštine, onda na snagu stupa odluka o privremenom finansiranju.

To znači da Ministarstvo finansija, do donošenja budžeta, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.