Zloupotreba Medžlisa Islamske zajednice BP od strane pojedinaca

Odgovor Kodexa

Zloupotreba Medžlisa Islamske zajednice BP od strane pojedinaca

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Bijelog Polja Enis Burdžović zloupotrijebio je taj odbor za svoj lični interes stavljajući se na stranu bjegunca iz švajcarskog zatvora, višestrukog prestupnika Safeta Saka Kolića koji je tri zgrade u Rasadniku, prema izjavama mještana, sagradio na groblju.

Ovim postupkom gospodin Burdžović u nepotpisanom saopštenju pokušava da naruši dobre odnose koje portal Kodex od osnivanja ima sa Islamskom zajednicom, kao i uostalom sa svim vjerskim zajednicama.

Medžlis Islamske zajednice iz Bijelog Polja na čijem je čelu Burdžović reagovao je na članak portala Kodex “Steže se obruč oko ćukovačkog Pinki Pantera”.

Iz Islamske  zajednice tvrde da je izjava glavnog imama Burdžovića data Sun televiziji zloupotrijebljena te istrgnuta iz konteksta te se, zajedno sa izjavom velikodostojnika pravoslavne crkve, našla na našem portalu u tekstu na sasvim različitu temu.

“Smatramo da je zloupotreba izjave glavnog imama Burdžovića, koju je jedan medij posudio drugom, grubi oblik neprofesionalnosti, zloupotrebe uzetih izjava i pokušaj uplitanja vjerskih zajednica u odnose koji se ne tiču Islamske zajednice.Osuđujemo to što autor(i) teksta svoju igru pretpostavki pokušavaju potkrijepiti izjavama koje su uzete o sasvim drugoj tematici, smještajući ih u drugi kontekstni okvir.”, stoji u reagovanju Medžlisa Islamske zajednice.

Portal Kodex podsjeća Islamsku zajednicu da je tema razgovora novinarke i glavnog imama bio odnos prema prema ljudskim posmrtnim ostacima i grobljima. Na pitanje da li je grijeh graditi na groblju glavni imam je dao objavljeni odgovor.

Tema poštovanje mrtvih, bez obzira gdje su ukopani

Portal Kodex je u svom članku jasno naveo da su efendija Enis Burdžović i sveštenik Nikola Skopljak govorili uopšteno o tome kako bi trebalo da se odnosimo prema vječnim kućama pokojnika kao i o eventualnim posledicama , ili bolje reći, božjim kaznama za one koji ih skrnave. Tema je poštovanje mrtvih, bez obzira gdje su ukopani te izjava nije zloupotrijebljena.

Postavlja se pitanje, da li Burdžović  reagovanjem želio da poruči, da je grijeh graditi, šetati i igrati se na grobovima koji su nedavno otkriveni u centru grada dok betoniranje posmrtnih ostataka, gradnja zgrada u Rasadniku na parceli gdje se,prema tvrdnjama mještana nalazi groblje, a na kojem zida Safet Kolić nije grijeh?

Uvaženi efendija Burdžoviću,

Portal Kodex razumije motiv saopštenja Medžlisa Islamske zajednice na čijem ste čelu. Ipak, radi objektivnog i potpunog informisanja javnosti dužni smo da istu upoznamo sa sledećim činjenicama:

Očigledno je da prema Safetu Saku Koliću, bjeguncu iz švajcarskog zatvora koji je sagradio stambenu zgradu na groblju, još uvijek niste po nekim našim saznanjima izmirili u cjelosti dug za kupovinu stana u njegovoj zgradi. Bilo bi moralno i profesionalno sa vaše strane da javnosti prikažete kupoprodajni ugovor za pomenuti stan,dokaze za  cijenu koju ste plaćali po kvadratu  kao i koliki ste do sada iznos uplatili,da li ste sve plaćali preko žiro računa ili “na ruke” i koliko ste još novca ostali dužni Koliću za taj stan a i odakle vam novac za kupovinu istog. Javnost bi vjerujemo zanimalo da li je taj Vaš dil sa Kolićem razlog vaše ishitrene, neutemeljene i pristrasne ocjene da je naše pisanje,potkrijepljeno dokazima i činjenicama, medijski linč. Bilo bi profesionalnije i moralnije da ste prije Vaše  ishitrene izjave provjerili istinitost naših navoda:da je Safet Sako Kolić, optužen za desetine krađa, provala i pljački, bjegunac iz švajcarskog zatvora iz Sent Galena kao i navode da se na parceli u Rasadniku na kojoj je Kolić sagradio zgrade nalazilo groblje, što tvrde naši sagovornici.

U reagovanju Medžlisa IZ-e Bijelo Polje se dalje navodi da prema njihovoj evidenciji, parcela gdje su izgrađene u tekstu pomenute stambene zgrade nije uvedena kao parcela groblja.

“Pomenuta parcela nikada nije pripadala Islamskoj zajednici i nemamo nikakvih saznanja da je na pomenutom prostoru postojalo groblje.”, tvrde oni.

Uvaženi efendija,

Portalu Kodex je više sagovornika potvrdilo da je tu bilo groblje. Najupečatljivije svjedočenje smo objavili, a radi se o izjavi Milorada Dulovića. Njegovo iskustvo sa parcelom za koju Islamska zajednica nikad nije čula da je bilo groblje je ujedno i Vama  najbolji odgovor. Podsjetićemo da je Dulović kazao da je nekada  njegova porodica kupila tu parcelu te da su prilikom prvih udaraca krampom naišli na posmrtne ostatke, tačnije na lobanju u fazi raspadanja. Tada su braća Dulovići, vaspitani u duhu pravoslavlja i u skladu sa moralnim načelima prekinuli radove jer nisu htjeli da navlače prokletstvo i nije im bilo bitno o čijem se groblju radi, islamskom ili pravoslavnom.

Vaša izjava je u suprotnosti sa činjeničnim stanjem i izjavama svjedoka koji su lično nalazili grobove, ljudske posmrtne ostatke. Ako tvrdite da na toj parceli nije bilo islamske groblje u vašoj priči ima logike jer robovi Turaka, većinom nisu bili muslimanske vjeroispovijesti te sumnjamo da se radi o pravoslavnom groblju.

Ali činjenice koje iznose  živi svjedoci ukazuju da se tu nalazilo groblje. Časnim i moralnim ljudima, u prvom redu vjernicima, nevažno je li islamsko ili pravoslavno, prema groblju se treba ophoditi s poštovanjem kako i dolikuje.

Prema svjedočenju gospodina Dulovića, stariji sugrađani muslimani su mu govorili o tom groblju opisujući da su Turci na tom mjestu svoje robove usmrćivali udarcima maljem i tu ih zatrpavali. Dakle, nisu ih sahranjivali u skladu sa običajima niti gradili nadgorbne spomenike, pa zato to možda niste registrovali kao groblje.

Da ne pominjemo koliko je lopti na toj istoj livadi istrunulo jer su se djeca iz naselja plašila da je uzmu, jer su znali od svojih starih da je tu bilo groblje. A po groblju se ne gazi, to i djeca znaju. Ista ta djeca su danas odrasla ali fobiju od te parcele nisu zaboravili. Parcele koja decenijama nije imala kupca iako je na atraktivnoj lokaciji. Jer je, kažu, tu bilo groblje a malobrojni su Bjelopoljci kojima to nije poznato, sem eto vama u Medžlisu kojim rukovodite.

Poštovani efendija,

Kada ste već pomenuli Hadžidanušinu džamiju  i prekopavanje grobova(mezarja) u centru grada podsjetićemo vas da je o pronalasku prvog skeleta portal Kodex prvi izvijestio a zatim istu temu i aktuelizovao objavljivanjem niza članaka za razliku od vas koji se nalazite na čelu Medžlisa ISe. Iako je Vaša profesionalna i moralna dužnost bila da se aktivnije uključite u rješavanje tog problema i potrudite se da kosti mrtvih budu premještene na adekvatnu lokaciju kao bi duše pokojnika konačno pronašle vječni mir i spokoj. Ova zamjerka je istovremeno stav velikog broja građana, kako islamske tako i pravoslavne vjere, budući da ste po ovom pitanju bili nedovoljno aktivni.

I na kraju, priznajemo, i mi se osjećamo zloupotrijebljeno.

Kada vam je odgovaralo, odnosno kada ste procijenili da vam je isplativo rado ste davali izjave za Kodex. Naš portal je i prvi izvijestio o pronalasku prvog skeleta u centru Bijelog Polja prilikom izvođenja radova. Podsjećamo, tada ste naveli da se radi o devastiranom i otetom vakufskom zemljištu .

"Upozoravamo da se na dostojanstven način trebaju tretirati posmrtni ostaci, jer će kosti progoniti one koji ih negiraju", kazali ste tada efendija.

Sa tim se slažemo. Ipak ono što je nakon toga uslijedilo nas je zbunilo a sada nam je situacija prilično jasnija.

Naime, ubrzo nakon objavljivanja pomenute vijesti na Facebook profilu Medžlisa je objavljen članak Kodexa. Budući da su istu prenijeli i podgorički mediji, link sa člankom Kodexa je uklonjen. Na pitanje novinarke Kodexa, zašto je to učinjeno, budući da je objavljen tekst sa drugog medija istog sadržaja preuzet od našeg portala, dobili smo odgovor citiramo : VIŠA POLITIKA .

A nosilac te politike je očigledno Safet Sako Kolić o kojem smo pisali, što ste vi okarakterisali kao medijski linč. Tvrdite li to, uvaženi efendija, da Kolić nije bjegunac i nije na švajcarskog potjernici?Zbog čega onda ne smije da putuje u zemlje EU?Tvrdite li da na spomenutoj lokaciji u Rasadniku nije bilo grobova i da gospodin Dulović i mještani ne govore istinu?

Uz to ste još sebi dali ulogu portaparola Pravoslavne crkvene zajednice pa i u njihovo ime pričate o zloupotrebi?!

Tužilaštvo i policija da reaguju

Pozivamo nadležne organe, policiju i Tužilaštvo da ispitaju sve navode iz članaka portala Kodex, da li je na parceli u Rasadniku Safet Sako Kolić sagradio zgrade na groblju kao i da li je pobjegao iz švajcarskog zatvora u Sent Galenu te da li je još uvijek pod aktivnom potjernicom švajcarskih vlasti ali i da  provjere porijeklo novca koji milionima investira.

ReagovanjeIZ

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.