Vojvodić Markoviću: Ne može se ućutkati i ponižavati rektor, makar ne ja
Radmila Vojvodić

Smatra da nije nanijela štetu

Vojvodić Markoviću: Ne može se ućutkati i ponižavati rektor, makar ne ja

Predstavnici Vlade u Upravnom odboru Univerziteta Crne Gore (UCG) podnijeli su tom tijelu inicijativu za razrješenje rektorke Radmile Vojvodić zbog, kako su naveli, prekoračenja ovlašćenja.

Navode da Vojvodić u dužem periodu nije izvršavala zadatke predviđene Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG i optužuju je da postupala suprotno interesima osnivača UCG. Za razlog navode još  i nepoštovanje odluke u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole.

Inicijativa za smjenu rektorke u Rektoratu je zavedena juče, a potpisali su je članovi UO Vladan Jokovič, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić.

Povodom ove inicijative oglasila se i Vojvodićka, uz poruku da premijeru Dušku Markoviću da je ne može ućutkati i ponižavati.

"Pritisak koji Vlada Crne Gore već nekoliko mjeseci sprovodi preko Upravnog odbora na UCG, zapravo je obračun sa rektorom, tako da danas za mene nije iznenađenje ovakva represivna inicijativa koja obiluje navodima kakvi se teško mogu naći i u analima autoritarnih društava“, navela je Vojvodić u saopštenju.

To, kako je rekla, smatra dokazom da ova Vlada očito nije spremna da istinski gradi institucionalni kapacitet prijeko potreban državi Crnoj Gori, kako, dodala je, to priliči proevropskim vladama i proklamovanim načelima tolerancije javnog dijaloga, i argumentovane kritike. "Ovo je svojevrsni vid revanšizma, a ne zaštita integriteta institucije i zakonitosti“.

"Na navode iz inicijative odgovaram jednostavno i činjenicama: Nije tačno da kao rektor nijesam izvršavala zadatke predviđene Zakonom i Statutom, niti nanijela štetu Univerzitetu Crne Gore, kako se navodi u inicijativi. Upravo suprotno – u toku oba svoja mandata ponašam se akademski i profesionalno i posvećena sam reformama, unapređenju visokog obrazovanja i internacionalizaciji UCG“, navela je Vojvodić u saopštenju u kojem se, obraća premijeru Dušku Markoviću.

O tome, dodala je, govore jasni i mjerljivi rezultati.

"Poštujem autonomiju UCG, štitim standarde kvaliteta visokog obrazovanja i vrhovne principe autonomije akademske zajednice od političkog i pravnog nasilja centara moći kako je zapisano i u Magna Charta Universitatum, čiji je UCG potpisnik“, kazala je Vojvodić.

Zato, navela je, ističe da Vlade i univerziteti u okviru svojih nadležnosti, upravo na temelju autonomije univerziteta, moraju da osiguraju poštovanje međusobnih nadležnosti, „što Vladini predstavnici - potpisnici inicijative o mom razrješenju očito ne znaju ili ne žele da znaju“, prenosi Mina.

"Odluka Vlade o upisu na studijski program Visoka medicinska škola u Beranama donijeta je protivno zakonski akreditovanom studijskom programu u Podgorici. Univerzitet je dužan da realizuje samo akreditovane programe, a ovaj je akreditovan u Podgorici na Medicinskom fakultetu i u Kliničkom centru, ključna je činjenica Vladinom odlukom nastalog problema“, saopštila je Vojvodić.

Prema njenim riječima, reagujući kao institucija u zaštitu integriteta i zakonitosti rada, UCG ovim povodom podnio je tužbu Upravnom sudu zbog nezakonite licence i žalbu Ustavnom sudu zbog povrede autonomije.

"Promjenom i smjenom svojih predstavnika u Upravnom odboru Vlada je iz trećeg pokušaja preinačila već donesene odluke UO usklađene sa odlukama najvišeg akademskog tijela – Senata da se mora poštovati akreditacija, i tako flagrantno prekršila akademske ingerencije“, saopštila je Vojvodić.

Kako je dodala, stavovi Senata upućeni Vladi (jasnim zakonskim i akademskim argumentima, u partnerskom i konstruktivnom duhu) svjedoče da je postupala zakonito i u okviru svojih ingerencija.

"Saopštenja Senata, kao i moji javni istupi, jedino su imali za cilj iznošenje činjenica, na šta nas obavezuje Statutom propisana otvorenost prema javnosti i etička načela odgovornosti prema instituciji. Navodna Vladina zaštita interesa studenata Visoke medicinske škole sa sjevera i Vladinih strateških interesa razvoja sjeverne regije, ispostavlja se kao maska za partijsko-političke interese“, rekla je Vojvodić.

Takvu mimikriju, kako je saopštila, razobličavaju nepobitne činjenice koje je kao rektora štite.

"Standardi evropski regulisane profesije medicinskih sestara i babica, stavovi Vladinog Savjeta za visoko obrazovanje, Vijeća Medicinskog fakulteta, Senata, kao i Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica, Evropske federacije udruženja medicinskih sestara i Međunarodnog savjeta medicinskih sestara sa kojima je svojevremeno upoznata i Vlada Crne Gore“, navodi Vojvodić u saopštenju.

Povodom iste odluke, kako je rekla, da apsurd bude veći, ostaje pitanje zašto je 70 studenata Visoke medicinske škole (ili 44 njih sa sjevera) pod posebnom zaštitom Ministarstva prosvjete, u odnosu na 855 brucoša sa sjevera koji od ove godine studiraju na UCG, putuju i žive u studentskim domovima ili u privatnom smještaju u Podgorici, Nikšiću, na Cetinju, u Kotoru, Bijelom Polju, Baru i Igalu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.