Pribilović: Predložena rješenja unaprijediće i poboljšati funkcionisanje lokalne samouprave

Posjetila opštine Kolašin i Mojkovac

Pribilović: Predložena rješenja unaprijediće i poboljšati funkcionisanje lokalne samouprave

Predložena zakonska rješenja iz nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi olakšaće funkcionisanje opština i normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na profesionalizaciju, smatra ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je boravila danas u radnoj posjeti opštinama Kolašin i Mojkovac, a teme razgovora bile su, između ostalog, i uloga jedinica lokalnih samouprava u procesu reforme javne uprave, novi Zakon o lokalnoj samoupravi, finansijska stabilnost opština, potencijalna saradnja pri realizaciji projekata iz oblasti E-uprave i ključni projekti opština.

“Sagovornici ministarke Pribilović su pohvalili predložena rješenja u nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, ističući da ova zakonska rješenja doprinose unapređenju i poboljšanju funkcionisanja lokalne samouprave. Takođe, pohvaljena je saradnja Ministarstva javne uprave sa organima lokalne samouprave i saradnja sa Zajednicom opština tokom pripreme ovih zakonskih rješenja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, tokom sastanka sa predsjednicom opštine Kolašin, Željkom Vuksanović, bilo je riječi o modalitetima za unapređenje saradnje između Vlade i opštine, sa fokusom na teme finansiranja i finansijsku održivosti opštine.

“Ministarka je istakla da vjeruje da će predložena zakonska rješenja iz nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi olakšati funkcionisanje opština, te normativno urediti službenički sistem na lokalnom nivou, sa posebnim fokusom na profesionalizaciju koja će zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva i obezbijediti razvoj lokalnih zajednica”, kaže se u saopštenju.

image002049783b07698b95c608339d7ed408d9aec5fea81a162ac733f608092a0710b461eVresized

Na sastanku sa predsjednikom opštine Mojkovac, Dejanom Medojevićem, i njegovim saradnicima razgovarano je o aktuelnim projektima i naporima opštine na uspostavljanju stabilnih javnih finansija, kao i o jačanju saradnje sa Ministarstvom javne uprave i drugim državnim organima.

Pribilović je, navodi se, pohvalila napore lokalne samouprave u pravcu realizacije strateških razvojnih projekata i kazala da ohrabruju rezultati u dijelu ispunjavanja razvojnih planova opštine. 

Ona je, tokom posjete Mojkovcu, posjetila Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i obišla nekadašnje jalovište, postojeće biciklističke i trim staze.

“Na sastancima je bilo riječi i o drugim temama iz oblasti reforme javne uprave, posebno je potencirano jačanje saradnje u oblasti E-uprave, te ukazano na važnost uspostavljanja saradnje u oblasti digitalizacije elektronskih lokalnih servisa”, kazali su iz Ministarstva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.