Pala raketa u blizini arodroma nakon dolaska američkog ministra
Foto: Reuters

Kabul

Pala raketa u blizini arodroma nakon dolaska američkog ministra

U blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu je pala raketa i to ubrzo nakon dolaska američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa u avganistansku prijestonicu.

Najmanje pet civila ranjeno je u raketnom napadu u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu za koji su odgovornost preuzeli i talibani i Islamska država.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš je izjavio da je raketa pala u blizini jedne kuće i da je tom prilikom ranjeno pet osoba, među kojima najmanje jedna žena. 

Matis je, kako je prenela agencija AP, ovaj napad nazvao zločinom. 

Odgovornost za napad su, prema izveštajima agencija, preuzeli i talibani i Islamska država. 

Talibani su na društvenim mrežama objavili da je Matisov avion bio meta ispaljenih raketa, preneo je AFP. 

Rojters je javio da je Islamska država preuzela odgovornost. 

Kako je objavila novinska agencija te ekstremističke organizacije Amak, u napadu su korišćene rakete "SPG-9" i minovabacači. 

Britanska agencija napominje da se Matis u vreme napada nije nalazio u blizini aerodroma. 

Prethodno su avganistanski zvaničnici objavili da je šest raketa palo u blizini aerodroma. 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš izjavio je za AFP da su rakete pale u blizini vojnog dijela aerodroma. On je dodao da nema žrtava. 

Policija je obezbijedila oblast gdje su pale rakete kako bi utvrdila tačno lokaciju odakle su rakete ispaljene, rekao je Daniš. 

Kako je kazao, letovi nisu otkazani. 

Matis je u Kabul doputovao zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nekoliko nedelja nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp obećao da će u Avganistan uputiti dodatnih 3.000 vojnika. 

Ova posjeta nije ranije najavljena, navodi francuska agencija, dodajući da je Matis prvi član kabineta predsjednika SAD koji je došao u Avganistan od objave strategije o ostanku američkih snaga u toj zemlji. 

Prema Trampovom planu, SAD šalju više od 3.000 dodatnih vojnika u Avganistan, gdhe je već raspoređeno 11.000 koji obučavaju i savjetuju bezbjednosne avganistanske snage. 

Matis i Stoltenberg razgovaraju sa avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i drugim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o misiji "obuke i pomoći" čiji je cilj jačanje avganistanske vojske da bi mogla sama da brani zemlju. 

"Razgovori će biti usmjereni na partnerstvo NATO i Avganistana, uključujući i misiju "Odlučna podrška" koja podrazumijeva pružanje podrške avganistanskim odbrambenim i bezbednosnim snagama", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici te misije. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ganijem, Matis i Stoltenberg su obećali podršku SAD i NATO saveznika u vezi sa sukobima u Avganistanu i izrazili odlučnost u tome da onemoguće da ta zemlja postane utočište za teroriste. 

"Što Avganistan bude stabilniji, to ćemo mi biti sigurniji", poručio je Stoltenberg, dodajući da je više od 15 članica Alijanse pristalo da uputi dodatne snage.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.