Za gradnju štale, garaže, kuće po dozvolu u Podgoricu
Ilustracija

Prema predloženom Zakonu

Za gradnju štale, garaže, kuće po dozvolu u Podgoricu

Predloženi zakon o prostornom planiranju i izgradnji našao se u utorak pred poslanicima vladajuće većine u crnogorskoj skupštini (opozicija bojkotuje rad parlamenta), ali se o njemu nije glasalo, već će to biti učinjeno na nekoj od narednih sjednica.

Vladajuća većina - DPS, Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i Forca - predložila je amandmane u kojima iznose zamjerke na preveliku centralizaciju u oblasti prostornog planiranja i uslovljava podršku amandmanima.

Ako parlament prilikom glasanja ne prihvati amandmane, vladin predlog zakona mogao bi biti odbijen.

Ukoliko se usvoji novi zakon građani će za najmanju sitnicu vezanu za podizanje velikih i malih objekata, turističkih kompleksa, porodičnih kuća, pomoćnih objekata - štala, garaža i slično, saglasnost morati da potraže u Podgorici, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Izrada planova, izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, određivanje visine i naplata komunalija, samo su dio nadležnosti koje se ovim zakonom oduzimaju opštinama i uskraćuje mogućnost da planiraju razvoj i raspolažu značajnim resursima na svojoj teritoriji.

Plaćanjem dažbina građani će puniti državni budžet, dok će opštinski i te kako osetiti nedostatak priliva sredstava, posebno na crnogorskom primorju. Kako će novi sistem funkcionisati (ukoliko prođe skupštinsko glasanje), pokazaće vrijeme, ali već su sada prilično snažna negodovanja sa juga i sjevera. 

Zakonom je predviđena legalizacija divlje gradnje u zonama morskog dobra, nacionalnog parka, zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara. Tim dokumentom od oko 100.000 nezakonito izgrađenih objekata država će umjesto opština napuniti svoju kasu sa više stotina miliona evra. "Divljaka" je u Crnoj Gori, naročito u njenom primorskom dijelu, zaista mnogo. Radi se o objektima zidanim decenijama unazad, mahom sedamdesetih, pa do kraja devedesetih godina prošlog vijeka. Najviše se bespravno gradilo na krajnjem jugu Crne Gore, u Baru i Ulcinju, ali i duž budvanske rivijere i Boke kotorske, kao i u širem rejonu Podgorice.

- Ukoliko se usvoji novi zakon o planiranju prostora, biće to potpuna predaja prostora Crne Gore u ruke građevinskih lobija i njihovih saučesnika iz Vladinih kabineta. On svodi građane i opštinske vlasti na nivo pasivnih posmatrača, dok će zaštita javnog interesa zavisiti isključivo od odluka koje će se donositi na samo jednoj adresi - kaže Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS.

Uoči razmatranja kontroverznog zakona, zabrinjavajuće je ćutanje predstavnika albanskih partija u crnogorskom parlamentu. Isto važi i za njihove predstavnike koji vrše vlast u Ulcinju i gradskoj opštini Tuzi, koji i dalje ostaju nijemi uprkos svim upozorenjima javnosti i struke o štetnim posledicama po prostor najužnije crnogorske opštine, kaže Dejan Milovac.

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.