Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora
Foto: N1

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan (62), osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, javili su hrvatski mediji.

Vasiljković je proglašen krivim za dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Inače, hrvatski mediji za kapetana Dragana kažu da je bio prvi komandant srpskih paravojnih snaga Knindže.

Nakon rata otišao je u Australiju gdje je kasnije uhapšen i izručen Hrvatskoj koja ga je potraživala zbog ratnih zločina.

Vasiljković je sumnjičen i da je kao komandant jedinice za posebne namjene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Sud u Hagu je Vasiljkovića počeo istraživati 2005. godine, ali je istraga prekinuta jer je određen rok do kojeg sud mora prestati s radom pa nije više bilo vremena da on bude istražen i osuđen.

U pritvoru u Australiji Vasiljković je bio od 2006. do 2009. godine. U septembru 2009. Federalni sud je uvažio žalbu Vasiljkovićevih advokata koji su se žalili da njihov klijent u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i naredio da se Kapetan Dragan pusti na slobodu.

Australijska vlada je uložila žalbu Vrhovnom sudu u martu 2010. kojom je poništena odluka Federalnog suda .

Kapetan Dragan je onda pobjegao. U bijegu je bio 43 dana, a uhapšen je u Novom Južnom Velsu.

Vasiljković je kupio jahtu u kojoj je živio i u kojoj je navodno planirao da pobjegne iz zemlje.

U novembu 2012. godine australijska vlada i tadašnja premijerka odobrili su izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj.

On se na tu presudu žalio, ali mu je žalba odbijena 12. decembra 2014. na Federalnom sudu.

U maju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud.

Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči hrvatskim vlastima. 

24sata.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.