Ekološki problem u Bijelom Polju, Franca: Mi ne zagađujemo Lim
Sa sastanka

Formira se radna grupa

Ekološki problem u Bijelom Polju, Franca: Mi ne zagađujemo Lim

Na inicijativu Uprave za bjezbjednost hrane danas je u Bijelom Polju organizovan sastanak na temu zagađenja Lima. Zagađivači Lima su brojni, a plan rješavanja ovog ozbiljnog ekološkog problema osmisliće Radna grupa koja će se formirati već sledeće sedmice.

Sastanku je prisustvola direktorica Uprave Vesna Daković sa saradnicima,gradonačelnik Aleksandar Žurić, predstavnici organa lokalne samouprave, prozvođači hrane i predstavnici  NVO i sportsko ribolovačkog društva.

Gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić istakao je da je na sastanku sagledana situacija na terenu te da su se čule značajne činjenice ali i iznesene dileme oko načina na koji se može riješiti problem.

-Vodili smo konstruktivan razgovor. Činjenica je da je dosta loše stanje na našim rijekama, na Limu ali i pritokama na kojima se naslanjaju naša najgušće naseljena mjesta. Konstatovali smo šta su problemi  i u najvećoj mjeri koje su adrese za rješavanje tih problema, ali i probleme sa kojima se susrijeću privrednici tokom procesa proizvodnje. Ovo je prvi u nizu sastanaka na ovu temu koja je okupirala javnost – rekao je Žurić i istakao je da će se već  naredne sedmice precizno odrediti aktivnosti koje svi nadležni za ovaj problem moraju preduzeti u kratkom, određenom, roku.

Uprava za bezbjednost je inicirala današnje razgovore kako bi se informisala o stanju na terenu vezano za uslove u kojima se proizvodi hrana te pratećim procesima proizvodnje koji se održavaju u većoj ili manjoj mjeri na životnu sredinu.

Kako je kazala direktorka Uprave Vesna Daković,  cilj je bio da razgovarati o problemu zagađenja Lima te šta konkretno Uprava može da uradi u tom kontekstu.

„Detektovali smo problem,  ko šta treba da radi u tom sistemu, šta su čije nadležnosti i koji su akteri koji treba da budu uključeni u čitav sistem rješavanja ovog ekološkog problema.Već početkom naredne nedelje Radna grupa će definisati nadležnosti i obaveze nadležnih organa  i zajednički ćemo napraviti Akcioni plan kojim će  predvidjeti konkretne aktivnosti  u cilju zaštite vode rijeke Lim“, navela je Daković.

Izrazila je zadovoljstvo što su svi danas prisutni iskazali zainteresovanost da daju svoj puni doprinos kako bi se zaštitila ova rijeka.

Hilmija Franca vlasnik kompanije Mesopromet koja posluje 27 godina,  demantovao je medijske navode da je ta kompanija zagađivač. Kako je rekao, Mesopromet je od svog osnivaja činila sve da ispoštuje sve ekološke standarde i da očuva  životnu sredinu.

Isto će činiti i ubuduće:

22068866102147571306698111790611o1

Franca: Cilj Mesoprometa da sačuva Lim

„Kompanija Mesopromet je prva u Crnoj Gori 2008. godine ugradila  najsavremenije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.  To postrojenje je kompanija unapređuje u kontinuitetu  kako bi čista voda izašla iz cijevi .Sve fabrike i veći dio Nedakusa su naslonjene na zajedničku cijev. Da mi nismo zagađivači lako se može dokazati kada mi zatvorimo sve slavine te utvrditi da se iz iste u Lim odlivaju tečnosti raznih vrsta koje sadrže supstance daleko pogubnije po životnu sredinu“, kazao je Franca.

Cilj te kompanije je, dodao je da sačuva Lim, a proces otpadnih voda će dovesti do najviših standarda kao što je slučaj i sa procesom proizvodnje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.