Martinović: Zašto je Vladi i ministarstvima potreban toliki broj državnih sekretara?
Vladimir Martinović

"Zloupotrebljavaju ovlašćenja"

Martinović: Zašto je Vladi i ministarstvima potreban toliki broj državnih sekretara?

Da Vlada zloupotrebljava svoja ovlašćenja dokazuje broj državnih sekretara koje postavlja, a čiji je broj narastao na 19. Kako zakonom nije jasno određeno koliki je broj državnih sekretara potrebno i dozvoljeno postaviti, tako Marković zadovoljava političke apetite svojih koalicionih partnera i vlastite partije, navodi se u saopštenju Vladimira Martinovića, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Martinović kaže da je Marković očito dobar na riječima i "puna su mu usta raznoraznih reformi, samo što od njegovih reformi u najvećem broju slučajeva, danak plate osiromašeni građani Crne Gore".

"Jasno je da Marković, dok steže kaiš narodu, uhljebljuje partijske vojnike i poslušnike. Iz istog se izvodi zaključak da on i Vlada koju vodi sigurnim korakom nastavljaju učvršćivati partijsku, a ne pravnu i evropsku državu.

Postavlja se pitanje, kako to da je pored ministara, pomoćnika ministara i razno raznih direktora direktorata, Vladi i ministarstvima potreban toliki broj državnih sekretara. Učinke njihovog rada očito vidi samo Marković i partija kojoj pripada", navodi Martinović.

Kaže da je njihov broj za poslednje četiri godine povećan tri puta, što je kako dodaje apsurdno. 

"Javnosti se moraju položiti računi ili makar, ako ima zrno političke  odgovornosti, Marković bi trebalo da kaže, koja su njihova zaduženja i obaveze, i da dostavi učinke navodnog rada za koji su debelo plaćeni od poreskih obveznika. Ako Marković to ne učini, uz  detaljan izvještaj njihovog rada,  jasno je da su državni sekretari u najvećem broju budžetski paraziti koji samo opterećuju ionako preopterećen državni budžet.

Rijetki su izuzeci, kao gospođa Marina Vujačić, koji svojim zalaganjem, stručnim i moralnim kvalitetima opravdavaju poziciju na kojoj se nalaze.

Marković mora znati da dvostruki aršini nikad nijesu dali dobre rezultate. Javne finansije su nestabilne, a on i njegova Vlada povećavaju sebi naknade za učešća u raznim komisijama i odborima, i dodjeljuju bonuse po raznim osnovama", saopšteno je.

Martinović dodaje da je daleko to od evropskih standarda i vrijednosti.

"Očito je da će Marković reforme koje najavljuje u državnoj administraciji usmjeriti ka običnim radnicima i činovnicima, što je njemu dobro poznat metod, dok će, s druge strane,  nagrađivati partijske poslušnike sa po više od 1000 eura plate za nerad. Isto kao što je udario na majke i sirotinju, ubrzo će tako udariti i na one najranjivije u državnoj upravi. Dok sa jedne strane konstantno raste broj zaposlenih u javnoj upravi, sa druge strane opada broj zaposlenih u privredi. To je pokazatelj da ova vlast nema ideja za razvoj privrede, za razvoj malih i srednjih preduzeća, već jedino što zna jeste da partijske vojnike dobro uhljebi na državnim jaslama. 

Najbolji rezultat učinka takve politike su podaci  stanja na sjeveru, gdje je sve devastirano i uništeno.  Nije teško zaključiti da i ova kao prethodna Vlada njegovog partijskog šefa Đukanovića, vodi rasipničku politiku kojoj su na prvom mjestu lični i partijski, a ne opšti interesi, tako da se slobodno može kazati da je ovo Vlada kontinuiteta pohare državnog novca i resursa", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.