Nacionalni park Durmitor brojnim aktivnostima obilježio Svjetski dan čistih planina

Nacionalni park Durmitor brojnim aktivnostima obilježio Svjetski dan čistih planina

NP Durmitor je brojnim aktivnostima obilježio Svjetski dan čistih planina, 26. septembar. NP Durmitor je u saradnji sa Gorskom službom spašavanja Žabljak organizovao radnu akciju u cilju postavljanja signalizacije (smjerokaza) od Žabljaka do vidikovca Ćurevac gdje je postavljena i planinarska kutija za pečate.

U Centru za posjetioce u Upravnoj zgradi NP Durmitor održana je tematska radionica „Podizanje svijesti o značaju planina za život“ za učenike OŠ „Vladimir Nazor“ iz Podgorice.

radionica1

"Mladi posjetioci Parka imali su priliku da obiđu prirodnjačku zbirku koja se nalazi u ovom Centru i informišu se o biljnom i životinjskom svijetu, prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka. Zatim su kroz prezentaciju saznali mnogo više o značaju planina na globalnom nivou, ključnim izazovima sa kojima se suočavaju zaštićena područja, kao i o načinima na koji pojedinci mogu da, na lokalnom nivou, utiču na zaštitu planina i životnu sredinu uopšte. Učenici su saznali i o potencijalima koje pruža planina, odnosno NP Durmitor, kroz aktivni odmor i boravak na čistom i svježem vazduhu, kroz šetnju i planinarenje", saopšteno jeiz JPNPCG.

Takođe je NP Durmitor ovaj ekološki datum obilježio i pojačanim aktivnostima na čišćenju pješačkih staza u okruženju Crnog i Zminjeg jezera.

Ujedinjene nacije su 26. septembar proglasile Svjetskim danom čistih planina koji ima za cilj da istakne značaj očuvanja planina. Planine zauzimaju jednu petinu ukupne kopnene površine na zemlji i značajne su za održavanje života, jer obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće i predstavljaju staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.