Nema interesovanja za cementaru: CG uvozi cement vrijedan 21,1 milion eura
Ilustracija

Nema interesovanja za cementaru: CG uvozi cement vrijedan 21,1 milion eura

U prvih sedam mjeseci ove godine uvezen je , a lani u istom periodu 13,8 miliona eura. Iako uvoz cementa neprekidno raste, iz Ministarstva ekonomije poručuju da nema interesovanja za izgradnju cementare, uglavnom zbog zahtjevnih standarda za očuvanje okoline.

Profesor Građevinskog fakulteta Radenko Pejović, međutim, smatra da bi izgradnja fabrike cementa u Pljevljima, gdje postoji potrebna sirovina, bio profitabilan projekat, prenosi Pobjeda.

Prema podacima Monstata, uvoz cementa u 2014. godini bio je vrijedan 22,7 miliona eura, godinu kasnije 24,3 miliona, a lani 26,5 miliona eura.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je koncesija za ležište Jagnjilo uvrštena u plan davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2014. godinu, ali nije stigla nijedna ponuda.

 - Imajući u vidu da u Crnoj Gori više ne postoji proizvodnja cementa, bilo bi neophodno da se izgradi novi objekat za tehnološku preradu laporca - rekli su predstavnici Ministarstva, koji smatraju da bi to bila velika ulaganja zbog zaštite životne sredine.

Ležište Jagnjilo je odlagalište jalovine u procesu eksploatacije mrkolignitnog uglja. Projektovani kapacitet odlagališta je 50 miliona kubika, a selektivnim otkopavanjem i transportom krovinskih laporaca u ležištu „Potrlica“ postoji mogućnost korekcije kvaliteta rezervi na Jagnjilu. Profesor Pejović je podsjetio da je 2008. godine urađena studija za izgradnju fabrike cementa koja, osim podmirenja sopstvenog tržišta, planira i značajan izvoz cementa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.