Poslanici danas raspravljaju o Predlogu zakona o planiranju prostora
Skupština CG

Opozicija kritikovala predloženi zakon

Poslanici danas raspravljaju o Predlogu zakona o planiranju prostora

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaće danas o Predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojima se definišu sveobuhvatno oblasti planiranja prostora i načina i uslova izgradnje i legalizacije bespravnih objekata.

Novine se odnose na planiranje i planska dokumenta, uređivanje građevinskog zemljišta, uslove izgradnje objekata, stručni nadzor i legalizaciju besprave objekata. 

Planske dokumente će izrađivati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a donositi Skupština Crne Gore. 

Novina je ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje. 

Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola. 

Predlogom zakona obuhvaćena je i legalizacija bespravno sagrađenih objekata i u tom dijelu predviđa se legalizacija može uraditi jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen važećim planskim dokumentom ili Planom generalne regulacije Crne Gore. 

Opozicione partije i pojedine nevladine organizacije su kritikovali predloženi zakon, zahtijevajući da se povuče iz skupštinske procedure.

Oni smatraju će taj zakonski akt dovesti do centralizacije i ukidanja autonomije lokalnih samouprava.

Ministar održivog razvoja u turizma Pavle Radulović je kazao da se novim zakonom uvodi red i upitao - ima li igdje da se toliki prostor, sa tolikom gustinom stanovništva, planira na 24 lokacije.

Mina/RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.