Bečić pripremio platformu o saradnji sa DF-om, SNP-om i Demosom, posrednik Amfilohije?
Amfilohije, Foto: Rajo Vojinović

Miri posvađanu opoziciju

Bečić pripremio platformu o saradnji sa DF-om, SNP-om i Demosom, posrednik Amfilohije?

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića pripremila je platformu o saradnji sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom i Demosom, a posrednik koji bi trebalo da miri posvađanu opoziciju je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije i Srpske pravoslavne crkve.

Ključne tačke platforme su jedinstveni predsjednički kandidat, formiranje prelazne vlade i ponavljanje parlamentarnih izbora, kao i novi lokalni izbori u Nikšiću.

Tim povodom se mitropolit Amfilohije, prema pouzđanim saznanjima Pobjede, prošle sedmice sreo sa predsjednikom i generalnim sekretarom Demokratske Crne Gore Aleksom Bečićem i Borisom Bogdanovićem, koji su mu predstavili platformu o zajedničkoj saradnji sa opozicijom. Demokrate i Demokratski front nemaju kontakte na najvišem nivou od 7. avgusta nakon žestokog medijskog rata i uvreda koji su nezabilježeni u crnogorskoj parlamentarnoj istoriji.

Nakon serije međusobnih teških optužbi tačku na konflikt stavile su Demokrate stavom da prekidaju odnose sa vrhom Demokratskog fronta. U međuvremenu se lagano zahuktava priča o predsjedničkom kandidatu opozicije, Demokratski front je najavio povratak u parlament ukoliko ne bude opozicionog jedinstva u protestima i, očitio, u vrhu Bečićevih Demokrata su se odlučili za akciju.

U tekstu platforme, koji je Pobjedi dostavljen iz izvora bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se da bi Demokrate, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Demos usaglašenu platformu ponudili ostatku opozicije.

U prvoj tački predviđa se da njenim usvajanjem ,,odmah prestaju svi sukobi, napadi, verbalni i drugi konflikti unutar crnogorske opozicije”.

Crnogorska opozicija neće pregovarati sa vladajućom koalicijom u Crnoj Gori, osim o formiranju prelazne vlade i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i lokalnih izbora u Nikšiću i to po principu ,,uzmi ili ostavi“. Ukoliko o tom pitanju dođe do pregovora sačinila bi se ,,strategija o rješavanju političke krize“ u kojoj bi bili sagledani uslovi o održavanju izbora, koji bi se ponudili vladajućoj koaliciji po principu ,,ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno”.

U trećoj tački se navodi da je crnogorska opozicija saglasna da je „jedinstveni kandidat opozicije nužnost za pobjedu na predsjedničkim izborima”. Izbor adekvatnog kandidata bio bi na osnovu referentnog istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, a koji bi napravila kvalifikovana agencija između više kandidata koje crnogorska opozicija ili njeni konstituenti predlože, navodi se u platformi.

U četvrtoj tački predviđeno je formiranje ,,opozicionog savjeta“ koji bi činili ovlašćeni predstavnici pomenutih opozicionih stranaka koji bi pratio realizaciju platforme, naročito načina borbe za organizaciju ponovljenih parlamentarnih izbora.

Potrebno je osmisliti pravce i mehanizne komunikacije sa međunarodnim faktorom s ciljemu prezentacije dubine krize, u Crnoj Gori kao i plana demokratizacije, ekonomskog napretka, unutrašnje bezbjednosti i zaštite manjinskih prava, zaključuje se u platformi.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.