Sekulić: Omogućiti veću dostupnost širokopojasnog interneta
Foto: Gov.me

Sekulić: Omogućiti veću dostupnost širokopojasnog interneta

Naša zajednička obaveza, kada govorimo o tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori, je da omogućimo dostupan širokopojasni internet, koji će građani koristiti i u poslovanju, ali i u obavljanju svakodnevnih obaveza i aktivnosti, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka Sekulić otvorila je XV Međunarodnu konferenciju „Regulatorna djelatnost u oblasti elektronskih komunikacija“: Sljedeća generacija regulacije, koja se u okviru Infofesta danas i sjutra održava u Budvi.

„Posebnu pažnju treba posvetiti poboljšanju pokrivenosti ruralnih područja, s obzirom na to da je ravnomjeran razvoj Crne Gore više nego neophodan, a uključivanje i učešće manje razvijenih područja, na način da se domaćinstvima omogući korišćenje elektronskih usluga, doprinijeće bržem ekonomskom razvoju privrede, kao i daljem razvoju tržišta elektronskih komunikacija, kroz implementaciju novih tehnologija“, kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, ICT sektor je postao glavni pokretač održivog razvoja i dostizanja razvojnih ciljeva koji se u velikoj mjeri oslanjaju na digitalni ekosistem.

„Crna Gora je prepoznala značaj ICT-a za državni progres i ovoj oblasti je posvetila veliku pažnju, izdižući je na nivo prioriteta u svojim razvojnim planovima“, kazala je ministarka Sekulić.

20170925BudvaINFOFESTXVMedjunarodnaregulatornakonferencijaFOTO14

Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Šaleta Đurović kazao je da je Međunarodna konferencija jedan od vodećih skupova regulatora na kom se raspravlja o različitim aspektima regulacije tržišta elektronskih komunikacija.

„Imajući u vidu stanje i trendove u sektoru elektronskih komunikacija, odlučeno je da se ovogodišnja Konferencija održi pod programskim nazivom 'Sljedeća generacija regulacije', kako bi se: obezbijedio kontinuitet regulatornih aktivnosti vezanih za sektor elektronksih komunikacija, stvorili uslovi za potunu implementaciju nacionalnih politika razvoja sektora elektornskih komunikacija, omogućio dalji razvoj tržišta, unaprijedila saglasnost i integritet mreža, kao i povećalo zadovoljstvo i mogućnost krajnjih korisnika u pogledu korišćenja servisa i aplikacija zadovoljavajućeg kvaliteta“, kazao je Đurović.

Koordinator Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) za Evropu Jaroslav Ponder kazao je da, po pitanju regulacije, postoje napori na globalnom nivou i da upravo ITU regulatorima nudi globalne platforme za interakciju, ali i za saradnju.

„Organizacijom World Telecommunication Development Conference sljedeće godine proslavljamo 25. godišnjicu razvojnog sektora i želimo da se pobrinemo da sva evropska zajednica bude pristuna na ovom događaju. Globalni simpozijum regulatora je inicijativa ITU koja nudi prostor za razgovor o nekim novim trendovima i pronalaženju rješenja za nove izazove“, kazao je Ponder.

 XV Međunarodna regulatorna konferencija pružiće jedinstvenu priliku za dijalog na visokom niovu između učesnika u strategijama i politikama usmjerenim ka razvoju širokopojasnog pristupa u regionu, a primarni ishod ove radionice biće buduće aktivnosti u periodu od 2018. do 2021. godine, kako bi se pomoglo zemljama koje imaju potrebu za razmatranjima u oblasti regulacije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.