Pejović u Salcburgu: Junkerova inicijativa dobar signal za Crnu Goru i Srbiju
Foto: MEP

Ali i za ostale države regiona

Pejović u Salcburgu: Junkerova inicijativa dobar signal za Crnu Goru i Srbiju

Inicijativa predsjednika Evropske komisije (EK) Žana Kloda Junkera da EK do kraja 2018. kreira Strategiju za uspješan pristup Crne Gore i Srbije, dobar je signal za Crnu Goru, ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, učestvovao na 13. Konferenciji evropskih regija i gradova koja je, u organizaciji Instituta evropskih regija, održana u Salcburgu, u Austriji.

Pejović je sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i ministrima evropskih i inostranih poslova država Zapadnog Balkana učestvovao na panelu „Naredna generacija novih EU članica“.

Navodi se da je Pejović, govoreći o inicijativi Junkera, istakao da je to prvi put, nakon dužeg perioda, da EK daje vremensku odrednicu, odnosno projekciju perioda u okviru kojeg se očekuje da dvije države koje su najviše odmakle u približavanju Evropskoj uniji (EU) i koje jedine vode pristupne pregovore, sprovedu potrebne reforme i priključe se Uniji.

Salcburg1

On je istakao da je proširenje EU dvosmjeran proces i da Unija, slanjem pozitivnih signala iz Brisela, većim prisustvom na Zapadnom Balkanu i otvaranjem vrata za nove članice snaži perspektivu članstva i podstiče sprovođenje reformskih procesa.

“U tom kontekstu, ministar je naglasio da je Junkerova inicijativa dobar signal za Crnu Goru i Srbiju, ali i za ostale države regiona, kao i da svaka država napreduje u skladu s individualnim rezultatima”, navodi se u saopštenju.

Han je ocijenio da inicijativa Junkera dodatno osnažuje evropsku perspektivu regiona naglasivši da je vremenski okvir do 2025. pokretni cilj i da, ne postoji ograničenje brzine i da se može desiti da neke države pristupe prije, a neke kasnije.

On je istakao da su vrata EU otvorena za sve države Zapadnog Balkana, uz ocjenu da je važno pokazati održive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskog razvoja.

“Istakao je da sve države regiona treba da postanu članice EU i da će evropski projekt biti dovršen njihovim stupanjem u članstvo”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se učesnici panela saglasili o važnosti većeg prisustva EU u regionu i davanja većeg značaja politici proširenja, u cilju intenziviranja započetih reformi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.