Zakon o privrednim društvima najznačajniji pravni akt

Zakon o privrednim društvima najznačajniji pravni akt

Nacrt zakona o privrednim društvima trenutno je najznačajniji pravni akt koji Ministarstvo ekonomije priprema i sistemski je važan, jer je postavljen kao mjerilo za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 6, koje se odnosi na privredno pravo, kazala je resorna ministarka Dragica Sekulić.

„Izuzetno je važno da Nacrt zakona o privrednim društvima prođe kroz proces konsultacija sa predstavnicima privrednog sektora“, kazala je Sekulić na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG), koji je organozovan u okviru javne rasprave.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je javna rasprava počela 12. jula, a umjesto 30 dana, trajaće 80 dana.

„Ovo je dobra prilika da na okruglom stolu dobijemo dodatne komentare od prisutnih predstavnika privrednog sektora“, kazala je Sekulić i pozvala na aktivno učešće privrede sve do usvajanja zakona.

Državni sekretar Dragan Kujović, rekao je da je Ministarstvo ekonomije predlagač zakona, ali da je formirana radna grupa za njegovu izradu u kojoj su učestvovali predstavnici PKCG, Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Ministarstva finansija, Poreske uprave i Privrednog suda.

„Dodatno, bila je dostupna podrška Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), kao profesora sa Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Postojeći tekst Nacrta zakona sadrži novine koje su pripremljene na bazi analize evropske prakse i direktitva EU“, kazao je Kujović.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo, Goran Nikolić, saopštio je da su i prije okruglog stola obavljene konsultacije sa udruženjima poslodavaca i da je veliki broj sugestija već ugrađen u tekst zakona.

„Tokom izrade Nacrta zakona imali smo u vidu sve ono na što su privrednici ukazivali kao na problem i to smo pokušali ugraditi u tekst, ako nije u suprotnosti sa nekim drugom zakonima i legislativom Evropske unije (EU). Dodatna vrijednost zakona će biti i to što su uvrštene preporuke EU koje nijesu obavezujuće, ali koje će znatno poboljšati zakon“, naveo je Nikolić.

Javna rasprava na Nacrt zakona o privrednim otvorena je do subote.

Zainteresovani subjekti komentare i sugestije na nacrt mogu dostaviti Ministarstvu putem pošte ili na mejl [email protected].

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.