Otvoreno pismo poslanicima da ne prave mjesne zajednice od opština
Foto: Skupština.me

Oglasilo se 5 gradonačelnika

Otvoreno pismo poslanicima da ne prave mjesne zajednice od opština

Predsjednici opština Budva, Kolašin, Kotor, Plav i Herceg Novi uputili su otvoreno pismo u kojem apeluju na poslanike Skupštine Crne Gore da uskrate podršku donošenju predloženog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U obraćanju svim poslaničkim klubovima i poslanicima aktuelne parlamentarne većine, koje potpisuju Dragan Krapović, predsjednik Opštine Budva, Željka Vuksanović, predsjednikca Opštine Kolašin, Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, Orhan Šahmanović, predsjednik Opštine Plav i Stefan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, navode se, kako su kazali, samo neki od brojnih razloga i argumenata zbog kojih je donošenje predmetnog zakona sa predloženim rješenjima neprihvatljivo.

Predložena rješenja, smatraju, predstavljaju direktni atak na poziciju jedinica lokalne samouprave predviđenu Ustavom Crne Gore i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Crne Gore ratifikovala 2008. godine.

Takođe, ističu, vrši se centralizacija nadležnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, a radi se o pitanjima od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, čime se jedinice lokalne samouprave, u značajnom dijelu, svode na nivo mjesnih zajednica. Na ovaj način, dodaju, obesmišljava se Ustav Crne Gore koji jemči pravo na lokalnu samoupravu.

"Donošenje predmetnog zakona u predloženom tekstu, predstavljalo bi akt skretanja Crne Gore sa puta pristupanja Evropkoj uniji, jer samo je očuvanje i jačanje lokalne samouprave doprinos izgradnji Evrope zasnovane na načelima demokratije i decentralizacije vlasti, a Vlada, predlažući ovaj zakon, postupa potpuno suprotno od toga," stoji u obraćanju gradonačelnika opština.

Kako navode, rješenja iz predloženog zakona su u direktnoj koliziji sa važećim Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao sistemskim zakonom za oblast lokalne samouprave. Podsjećaju i da Zakon o lokalnoj samoupravi, kao izvorne nadležnosti jedinica lokalne samouprave, pored ostalih, propisuje: Donošenje plana i programa razvoja; donošenje lokalnih planskih dokumentata; donošenje prostorno urbanističkih i drugih planova; kao i donošenje programa uređenja prostora.

"Gospodo poslanici, ukoliko se usvoji pomenuti Predlog zakona, suštinski će lokalne samouprave biti svedene na nivo mjesnih zajednica, jer će doći do centralizacije nadležnosti, odnosno velika moć će biti skoncentrisana u rukama Vlade i resornog ministra. Ovim Predlogom zakona ukida se autonomnost jedinica lokalne samouprave - opština, Glavnog grada i Prijestonice – u oblasti planiranja i uređenja prostora izgradnji objekata. Cjelokupna planska dokumenta donosila bi se isključivo na državnom nivou, a nadležno ministarstvo izdavalo bi urbanističko-tehničke uslove za sve objekte, pa čak i donosilo program privremenih objekata i izdavalo urbanističke uslove za iste. To bi predstavljalo opasnu koncentraciju moći kod pojedinca, sa rizikom zloupotrebe moći i nesagledivim posljedicama na štetu lokalnog stanovništva i javnog interesa uopšte," stoji u obraćanju.

Kako ističu, za donošenje Predloga zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata iza kojeg stoji Vlada Crne Gore potrebna je većina ukupnog broja poslanika Skupštine, odnosno 41 glas, pa su pozvali poslanikeu vidu da samo dva poslanika aktuelne parlamentarne većine mogu preduprijediti donošenje predloženog zakona i štetne posljedice njegove primjene.

"Pozivamo vas da ne dozvolite do sada nezabilježeni atak na ustavnu poziciju i autonomiju jedinica lokalne samouprave i prava lokalnog stanovništva da neposredno učestvuje u donošenju odluka od njihovog vitalnog interesa," zaključuje se u obraćanju gradonačelnika opština svim poslaničkim klubovima i poslanicima aktuelne parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.