Počinju kursevi za osnaživanje žena u njihovim pravima
Jovana Duković-Milović, Foto: Facebook

U organizaciji Humanitarne organizacije „ADRA Crna Gora“

Počinju kursevi za osnaživanje žena u njihovim pravima

Humanitarna organizacija „ADRA Crna Gora“ od ponedjeljka, 25. septembra, pokreće projekat socijalnog savjetovanja u Centru za osnaživanje žena u njihovim pravima i preduzetničkim inicijativama.

Usluge socijalnog savjetovanja pružaće dipl. socijalna radnica i mr politikologije Jovana Duković-Milović.

Cilj socijalnog savjetovanja ogleda se u pomoći ljudima u postizanju njihovih ciljeva, težnji da se razvijaju kao ličnosti, da ublaže svoje poteškoće, odgovorno rješavaju probleme i da djelotvornije funkcionišu. Krajnji cilj socijalnog savjetovanja u “Adri” nalaze u mogućnosti klijenta da uz pomoć sopstvenih resursa i stečenih vještina tokom socijalnog savjetovanja nastavi da se razvija bez pomoći savjetodavca. 

"Ciljna grupa ovog projekta su žene, sa posebnim akcentom na nezaposlene i zaposlene žene, samohrane majke, studentkinje, trudnice i porodilje, žene žrtve nasilja i penzionerke. Svake sedmice obrađivaće se po jedna tema iz oblasti srodnih problema sa kojima se susreću žene iz navedenih ciljnih grupa. S tim u vezi, iz oblasti pravnih pitanja govorićemo o pravama i obavezama iz Zakona o radu, iz oblasti socijalne i dječije zaštite, administrativnim procedurama, a kada budemo govorili o planiranju porodice bavićemo se pitanjima koji su sve rizici i izazovi prilikom stvaranja porodice, kako se nositi sa trudnoćom, koliko pravilna trudnoća utiče na razvoj bebe u stomaku, kako prevazići strah od porođaja i kako se pripremiti za porođaj, zatim, šta se sve podrazumijeva pod porodiljskim danima, kako na pravi način pružiti njegu bebi, šta očekivati od porodice i kako se posvetiti bebi i sebi", kaže za Kodex socijalna savjetnica u ovom projektu Jovana Duković-Milović. 

Takođe, radiće i sa previše uposlenim ženama i sa nezaposlenim ženama, te s jedne strane otvoriti pitanja kako balansirati obaveze na poslu i u kući, kako odvojiti vrijeme za sebe pored vremena na poslu i u porodici, kako efikasno planirati nedjeljni raspored, koji su to mehanizmi gradnje bliskog odnosa među ukućanima i na koji način uključiti ukućane u podjeli kućnih obaveza. 

"S druge strane ćemo pružiti podršku nezaposlenim ženama za aktivno traženje posla, kao i sagledati koliko je za ženu značajno da je zaposlena, kako pružiti podršku za pokretanje sopstvenog biznis projekta, na koji način samostalno voditi posao i koje su sve administrativne obaveze prilikom pokretanja biznisa", kaže za Kodex Jovana Duković-Milović. 

Nezaobilazno je, kaže Duković-Milović, raditi i sa ženama koje su žrtve nasilja i pokušati da se osnaže za prijavljivanje nasilnika. Govoriće i o tome zašto je bitno prijaviti nasilje u porodici, na koji način se prijavljuje nasilje, koje sve vrste nasilja i uznemiravanja postoje, ali će govoriti i o tome šta sve podrazumijeva mobing na poslu. 

"Iako nadležni državni organi ne evidentiraju samohrane roditelje pa i ne znamo, konkretno, koliki je broj samohranih majki, mi ćemo obrađivati i temu samohraniteljstva i vidjeti na koji način treba pružiti pomoć i podršku samohranim majkama, kako se izboriti za pravo na alimentaciju, kako prebroditi razvod, koji su mehanizmi zaštite djeteta odnosno djece, tokom perioda razvoda i nakon razvoda, na koji način izgraditi komunikaciju sa bivšim partnerom, kako organizovati život svom djetetu i sebi i koje sve prepreke treba da pređe samohrana majka", poručuje za Kodex Jovana Duković- Milović.

Možda će, kaže Duković-Milović, biti jedni od rijetkih koji će raditi i sa penzionerkama i njihovim penzionerskim danima i sagledati načine kako uspješno prihvatiti naglu životnu promjenu od trenutka odlaska u penziju, zatim vidjeti na koji način organizovati slobodno vrijeme penzionerskih dana, kako ostati socijalizovana po prestanku radnog vijeka, na koji način se posvetiti sebi i porodici, kako se organizovati sa nižim iznosom penzijskog davanja u odnosu na do skoro primani viši iznos plate, ali je neizostavno govoriti i o tzv. „baka servisu“ i o tome koliko ta vrasta usluge može pomoći i sebi i porodici.

"Ove sedmice, od ponedjeljka 25.09. do četvrtka 28.09., startujemo sa prvom tematskom sesijom – rodna ravnopravnost, koja će biti podijeljena po danima na osnovu tematskih cjelina. Tačnije, u ponedjeljak ćemo obrađivati terminologiju, shvatanje rodne ravnopravnosti i analizirati gledište žena i muškaraca. Govorićemo o predrasudama i stereotipima, ali i o solidarnosti žena, koja, nažalost, izostaje. Za utorak je planirana tema vezana za žene i medije, tačnije kako mediji vide ženu, prikazivaćemo reklamne blokove, muzičke spotove, analizirati emisije, sadržaj štampanih medija, konkretno muško-ženskih časopisa, kao i promovisanje poznatih ličnosti i poruka koje šalju javnosti preko svog govora tijela. Srijeda je rezervisana za podjelu rodnih uloga u društvu, muško-ženskim poslovima, a govorićemo i o rodno senzitivnom jeziku, zaradama muškaraca i žena na istim poslovima. Takođe ćemo govoriti i o tradicionalnim obrascima ponašanja i običajima poput svadbenih običaja, običaja sahrana, nasljeđivanja i sl. Zanimljivo je da ćemo se dotaći i teme kako monoteističke religije vide ženu. Četvrtak je posljednji dan ove tematske sesije kada ćemo govoriti o rodnoj diskriminaciji, Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, (van)institucionalnim mehanizmima borbe, ženama na mjestima odlučivanja, rodnim kvotama i zaključiti zašto je i ženama, a i muškarcima bitna rodna ravnopravnost", kaže Jovana Duković Milović.

Socijalno savjetovanje održavaće se od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 18-20h u prostorijama Centra za osnaživanje žena u njihovim pravima i preduzetničkim inicijativama Podgorici u ul. Marka Miljanova br. 50 (preko puta nekadašnje knjižare „Učila“ i stare vatrogasne stanice).

Iz „Adre“ pozivaju sve zainteresovane korisnice usluga socijalnog savjetovanja da se prijave na broj tel. 067 840 371, na mail adresu [email protected]  ili u prostorijama Centra, kao i da prate najave preko Facebook stranice: ADRA Crna Gora.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.