Abazović: Zakonom se otimaju resursi i oduzimaju ingerencije opštinama
Sa pressa, foto:AA

Parlament sjutra o zakonu o planiranju i izgradnji

Abazović: Zakonom se otimaju resursi i oduzimaju ingerencije opštinama

Crnogorski parlament sjutra će raspravljati o prijedlogu Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u javnosti izazvao oprečne komentare.

 Predloženi zakon, koji se mnogo razlikuje od dosadašnjeg, nema podršku crnogorske opozicije, ali ni nevladinog sektora i inžinjerske komore. Iz crnogorske Vlade poručeno da će novi zakon uvesti red u ovu oblast, javlja Anadolija.

Novi zakon među brojnim izmijenjenim propisima predviđa uvođenje veoma značajne institucije – glavni državni arhitekta, koji će imati ogromna ovlašćenja. On će davati saglasnost na idejno rješenje zgrade, trga i ostalih javnih prostora u naseljima, ali i provjeravati usaglašenost idejnog rješenja sa urbanističkim projektom. Zakon takođe centralizuje sistem gradnje uvođenjem Centralnog registra gradnje. 

Sve opozicione političke partije digle su glas protiv ovakvog predloženog rješenja, a osim partija, protiv je i nevladin sektor, kao i inžinjerska komora. 

Iz Građanskog pokreta URA danas je apelovano na poslanike vlasti da ne podrže predloženi zakon. Lider URA-e Dritan Abazović kazao je na konferenciji za novinare da niko iz stručne javnosti nije kazao da je zakon dobar, osim resornog ministra. 

„Opštine gube sve ingerencije novim zakonom. Apelujem na predstavnike manjinskih partija u parlamentu, da ne budu neprijatelji Crne Gore. Da ne budu neprijatelji sopstvenog naroda, neko ko treba da izgine na putu očuvanja kriminogene vlasti. Odbijte ovaj prijedlog zakona“, rekao je Abazović. 

On je istakao da je sutrašnji prijedlog zakona najznačajniji prijedlog koji dolazi u crnogorski parlament na raspravu. 

„Imali smo i glasanje o članstvu Crne Gore u NATO, ali ne smatram manje značajnim ovo sjutra. Naš stav jeste kao i ranije, ne vraćamo se u krnji parlament“, kazao je Abazović. 

Na pitanje vjeruje li da će neki od poslanika vladajuće većine glasati protiv predloženog rješenja, Abazović je kazao „da ima nade, ali vrlo male“. 

Ovim zakonom se otimaju resursi i oduzimaju ingerencije opštinama. Prije svega, na udaru je opština Budva, ali i ostale primorske opštine. Vjerujem da će savjest proraditi bar kod dva od 42 poslanika vladajuće većine“, kazao je Abazović. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.