Simović u Bistrici: Investirano novih 2,6 miliona eura
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Predstavio rezultate tri javna poziva

Simović u Bistrici: Investirano novih 2,6 miliona eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović na gazdinstvu Aličkovića u bjelopoljskoj Bistrici predstavio rezultate tri javna poziva za dodjelu podrške crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima u oblasti stočarstva

Kroz javne pozive za unapređenje stočnog fonda, unapređenje kvaliteta mlijeka i unapređenje uslova za skladištenje stajnjaka, ukupno je investirano 2.6 miliona eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva u iznosu 1.36 miliona eura.

2176800614367049030503564379719439101984454n

„Kao što smo već kazali, rezultate predstavljamo na terenu, uvijek u drugoj opštini i uvijek kod vrijednih domaćina. Ovakvim pristupom želimo da predstavimo domaćine, da promovišemo njihov posvećeni rad i njihov život na selu sa svim šansama i izazovima i da promovišemo poljoprivredu kao unosan biznis“, kazao je Simović.

On je istakao da je, istovrmeno, to prilika da se sa domaćinima razgovara, da se čuju njihove sugestije, očekivanja, problemi, kako bi se sve to imalo u vidu prilikom koncipiranja i realizacije razvojnih politika, prije u dijelu kreiranja mjera Agrobudžeta, usaglašavanja potreba proizvođača sa mogućnsotima izdašnih evropskih fondova. „Da im obezbijedimo adekvatnu podršku kroz pregovore i kad dizajniramo nove projekate sa međunarodnim organizacijama – sa Svjetskom Bankom, - IFAD-om i drugim partnerima“, dodao je Ministar.

On je istakao da se kroz razgovore sa domaćinima terenu dobija nova energija, jača partnerstvo u cilju ostvarivanja novih iskoraka i napretka.

Predstavljajući gazdinstvo porodice Aličković, oca Feka i njegovih sinova Mevludina i Mithada, Simović je kazao da ova vrijedna porodica posjeduje ukupno 100 grla krupne stoke, od čega 70 muznih krava, sa godišnjom proizvodnjom po grlu više od 5.000 litara.

Kroz 8 projekata: za nabavku mehanizacije, za nabavku grla, izgradnju objekata i nabavku opreme, Aličkovići su investirali više od 200.000€ i ostvariće bespovratnu podršku Ministarstva od oko 107.000 €. Uz podršku razvojnim projektima, na osnovu broja grla i otkupljenog mlijeka ovo gazdinstvo ostvaruje i premije od desetak hiljada eura godišnje, koje Ministarstvo isplaćuje kroz mjere agrarne politike.

„Dugačka je i sadržajna lista različitih vidova podrške koju je ovo gazdinstvo zavrijedilo svojim radom i rezultatima rada. Lista dugačka, ali ne i konačna. Nadamo se da će se ovo, kao i sva ostala zainteresovana gazdinstva u Crnoj Gori, svojim preduzetničkim iskoracima uz podršku Ministarstva iz godine u godinu razvijati i unapređivati“, poručio je Simović.

Takav razvoj, prema riječima Simovića, uspješno prati i podržava budžet Ministarstva koji je iz godine u godinu sve izdašniji, i ne samo kroz nacionalni budžet već i kroz IPARD, IFAD i novi MIDAS.

MilutinSimovicuposjetiBistrici

Uz podršku stočni fond unapređen sa 761 grlo krupne stoke i 2.639 grla sitne stoke.

Govoreći o rezultatima javnih poziva za dodjelu podrške, konkretno o pozivu za unapređenje stočnog fonda, on je kazao da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj korisnika, a posebno je važno što su pravo na podršku ostvarili su i početnici.

Nakon sprovedene administrativne kontrole i kontrole na terenu, ove godine su 164 poljoprivredna proizvođača dobila rješenja o odobrenju potencijalnih investicija u iznosu od 2.121.000€ uz 1.060.000€ bespovratne podrške Minstarstva.

Od 164 odobrene aplikacije najviše je iz sjevernog regiona  - 110, ili 67%, zatim središnjeg regiona – 48 aplikacija ili 29%, i primorskog regiona – 6 aplikacija ili 4%.

Simović je naveo da će realizacijom ovih investicija stočni fond biti unaprijeđen i kvalitativno i kvantitativno za 761 grlo krupne stoke i 2.639 grla sitne stoke.

Kroz ovaj Javni poziv nabavljena su grla različitih rasa, domaćeg i uvoznog porijekla. Steone junice se pretežno uvoze i to iz zemalja koje su lideri u ovoj proizvodnji: Austrije, Njemačke i Francuske, a populacija koza je dominantno oplemenjena visokokvalitetnim grlima uvezenim iz Španije.

„Ohrabruje podatak da 48 od 164 korisnika podrške započinju stočarsku proizvodnju i time i oni ispunjavaju kvalifikacioni kriterijum IPARD programa, čiju implementaciju očekujemo uskoro“, istakao je Simović.

Unapređen i kvalitet mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, iz godine u godinu, pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima i za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka, za nabavku aparata za mužu i opreme za hlađenje mlijeka.

Odobrena je podrška za 220 poljoprivrednih proizvođača, ukupne investicije oko 187.000€, sa 112.000€ bespovratne podrške.

„Sektor mljekarstva bogatiji je za 212 muznih aparata i 37 laktofriza, što će uticati na dalje unapređenje kvaliteta mlijeka“, kazao je Simović, dodajući da je najviše odobrenih aplikacija, 73 odsto, iz sjevernog regiona.

Poljoprivrednici svjesni važnosti poštovanja ekoloških standarda u proizvodnji

Ističući da nepravilno skladištenje stajnjaka ima negativan uticaj na stanje zemljišta, vode i vazduha, Simović je kazao da je Ministarstvo u cilju sprečavanja negativnih efekata poljoprivredne proizvodnje po životnu sredinu obezbjedilo podršku za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje stajnjaka ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje, kao i nabavku opreme.

Kroz ovaj Javni poziv, kako je naveo, pravo na podršku je ostvarilo 90 poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos investicija oko 320.000€, a podrška Ministarstva iznosi oko 190.000€. „Realizacijom ove investicije izgradiće se oko 10.000 m3 prostora za smještaj stajnjaka. Najviše aplikacija pristiglo je iz sjevernog regiona 82%, iz središnjeg 16% i iz primorskog regiona 2%“, naveo je ministar.

Kroz tri javna poziva podržano blizu 500 poljoprivrednika

Simović je sumirajući rezultate ova tri javna poziva, kazao da je njihovom realizacijom ukupno investirano 2.625.000€, a da je Ministarstvo za njihovu realizaciju obezbijedilo bespovratnu podršku u iznosu 1.363.000€.

Ukupno su podržana 474 korisnika, i to 73% iz sjevernog, 24% iz centralnog i 3% iz primorskog regiona.

Na bazi ovih investicija nabavljeno je 761 grlo krupne stoke, 2.639 sitne, 212 muznih aparata, 37 laktofriza i izgrađeno je 10.000m3 prostora za smještaj stajnjaka.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.