Bijelo Polje: Pronašli oko 20 grobnih mjesta (FOTO)
Foto: Kodex

Utvrđuju granicu nekadašnjeg groblja

Bijelo Polje: Pronašli oko 20 grobnih mjesta (FOTO)

Stručnjaci iz Polimskog muzeja u Beranama protekle sedmice ukonili su sloj od preko pola metra zemlje u kanalu koji se kopa za atmosfersku kanalizaciju u dijelu Ulice 3. januara u centru Bijelog Polja, gdje je u toku rekonstrukcija gradskog trga.

 Arheolog Predrag Lutovac saopštio je Dnevnim novinama da je tom prilikom u donjem dijelu kanala pronađeno još 13 grobnih mjesta-mezarja.

“Od kako je počelo istraživanje na tom potezu pronađeno je i registrovano oko 20 grobnih mjesta mezarja, gdje su u ranijem periodu ukopani pripadnici islamske konfesije. Uslijediće skidanje, odnosno uklanjanje asfalta u donjem dijelu ulice, kako bi utvrdili istinsku granicu nekadašnjeg groblja”, kazao je Lutovac, dodajući da se ne isključuje mogućnost pronalaska još grobnih mjesta mezarja.

“Trenutno širimo kanal gdje su sahranjivani pokojnici sa profilne bočne strane. Tokom ove sedmice planiramo da detaljno očistimo skeletne ostatke u kanalu, kako bi se izvršilo njihovo tehničko snimanje i fotografisanje. Dogovoreno je sa lokalnim odborom islamske zajednice da skelete u kompletu podignemo iz mezarja i smjestimo u adekvatnu ambalažu, nakon čega će biti predati predstavnicima islamskog odbora, koji će ih po tradiciji sahraniti na određenom mjestu kod gasulhane”, kazao je Lutovac.Planira se, kako je rekao, da arheološko istraživanje na toj lokaciji traje još desetak dana.

218503553563440048237332049615794n

Foto: Kodex

Kučević:Zajedno možemo ovo riješiti na najbolji način.

"Zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje je da se obave zaštitna istraživanja za cijelo mezarje koje se prostiralo na prostoru gdje je sada dječije igralište a mi ćemo nakon tog procesa preuzeti kosti i po našim običajima sahraniti u mezarje kod gradske gasulhane“, kazao je ranije za Kodex Adis Kučević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju.

Kako je kazao, Medžlis Islamske zajednice stoji na raspolaganju svim zainteresovanim za ovaj slučaj, pojedincima i organizacijama, za sva pojašnjena i predloge.

"Samo zajedno možemo ovo riješiti na najbolji način. Ništa ne postižemo ako prozivamo jedni druge za nebrigu. Najbolje rješenje ćemo naći ako konstruktivno pristupimo cijeloj ovoj situaciji“, istakao je Kučević u izjavi za portal Kodex.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.