Angela Merkel pobjednik parlamentarnih izbora
Foto:Reuters

Izborna komisija potvrdila jutros

Angela Merkel pobjednik parlamentarnih izbora

Njemačka izborna komisija potvrdila je jutros da je Savez partija CDU/CSU Angele Merkel pobjednik parlamentarnih izbora.

CDU/CSU je osvojio 33 odsto glasova, što kancelarki Angeli Merkel otvara put za četvrti mandat.

Njemačka Socijaldemokratska partija (SPD) je druga sa osvojenih 20,5 odsto glasova.

Desničarski AfD je osvojio 12,6 odsto glasova i prvi put će ući u parlament.

Dovoljno gaslova za ulazak u parlament imaju i Liberali FDP, Zeleni i Ljevica.

Merkel: Nije kako smo očekivali,ali...

Kancelarka koja je na čelu njemačke Vlade još od 2005. godine i čelnica CDU-a, Angela Merkel, obratila se javnosti u sjedištu te partije u Berlinu i proglasila izbornu pobjedu.

Ističući da je očekivala veću podršku birača, Merkel je kazala da je ipak zadovoljna pobjedom koja je izvojevana u teškoj predizbornoj kampanji s obzirom na sve izazovima s kojima se Vlada nosila u proteklom mandatu.

"Ostvarili smo strateški cilj, bez nas nije moguće formirati Vladu, a mi smo ponovo dobili odgovornost da to učinimo", kazala je Merkel i najavila pregovore za novu koaliciju.

Ona je takođe kazala da će se morati analizirati izborni uspjeh radikalnodesničarskih populista AfD-a i najavila da će u narednom mandatu raditi na pridobijanju tog biračkog tijela. Najavila je nastavak borbe za jaku Evropsku uniju i reforme za prosperitet Njemačke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.