Đurđevi stupovi: Poslije tri vijeka rodilo grožđe

Đurđevi stupovi: Poslije tri vijeka rodilo grožđe

Bratstvo manastira Đurđevi stupovi širi svoju ekonomiju. Ponosni na voćnjak i vinograd, kao i na novu salu. Zvono na jednoj od kula biće dar iz Rusije.

Sa obnovom manastira Đurđevi stupovi u Starom Rasu - Novom Pazaru, zadužbine Stefana Nemanje iz druge polovine 12. vijeka i svjetskog kulturnog dobra pod zaštitom Uneska, bratstvo ove svetinje, sa igumanom ocem Gerasimom na čelu, obnavlja i gradi i pomoćne objekte potrebne za bolje funkcionisanje manastira koji svakodnevno posjećuje veliki broj vjernika i turista iz Srbije, regiona i cijelog svijeta.

"Uz blagoslov i veliku pomoć vladike Teodosija i Eparhije raško-prizrenske, dokupili smo nekoliko hektara zemlje u okolini manastira i na njoj počeli da formiramo svoju ekonomiju. Za sada smo najponosniji na voćnjak i vinograd, tri vijeka u blizini manastira nije bilo grožđa, čak se mislilo da ovdje ne uspijeva, sada naše goste dočekujemo odličnim vinom iz naših podruma", priča iguman Đurđevih stupova otac Gerasim.

18grozdjerodilo2

Pošto su uredili i proširili manastirski konak, sagradili su i takozvanu ekonomsku zgradu u kojoj imaju i veliku salu sa 500 mjesta koja im je bila preko potrebna.

"Sve skupove sada možemo da organizujemo i po najlošijem vremenu i odjednom ugostimo po nekoliko autobusa vjernika. Obnovili smo i reprezentativnu trpezariju kralja Dragutina, u kojoj ima mjesta za sto gostiju, u toku je i obnova trpezarije ktitora manastira Svetog Simeona Mirotočivog (Stefana Nemanje), pod budnim okom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz pomoć države, obnovljena je i pristupna pješačka staza do manastira, još mnogo toga nam je u planu", ističe jeromonah Gavrilo, u manastiru zadužen za ekonomiju.

Kao i svi vjernici u Starom Rasu, bratstvo manastira Đurđevi stupovi očekuje da budu nastavljeni i radovi na velikim kulama-stupovima po kojima je svetinja u srednjem vijeku, kad je sagrađena da bude simbol moći Nemanjine države i moći, nosila ime.

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.