U bezvodnom kraju postoji odličan vodni potencijal, riješiće se problem u Lješanskoj nahiji
Foto: Gov.me

Simović i Stijepović u Lješanskoj nahiji

U bezvodnom kraju postoji odličan vodni potencijal, riješiće se problem u Lješanskoj nahiji

Izvorište Kaluđerovo oko predstavlja odličan vodni potencijal u kome ima najmanje 30 litara sekundnih, što je odlična vijest za sve u Lješanskoj nahiji, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović su danas, sa saradnicima, posjetil Lješansku nahiju, tokom koje su obišli lokaciju izvorišta Kaluđerovo oko na Barutani, gdje su završeni hidro - istražni radovi i ustanovljen vodni potencijal za naredne faze projekta – eksploatacione bunare i izgradnju vodovodne mreže za kvalitetno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Lješanske nahije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Simović i Stijepović su danas obišli i novoizgrađeni put Beri – Buronji, u dužini od 4,5 kilometara asfaltirane saobraćajnice, a održan je i radni sastanak sa brojnim mještanima.

"Danas je saopšten ohrabrujući rezultat istražnih radova koji su potvrdili da u bezvodnom kraju postoji odličan vodni potencijal u količini od najmanje 30 litara sekundnih", kazali su iz MPRR.

Prema riječima predstavnika firme Geoprojekt koja je radila istraživanja na lokalitetu Kaluđerovo oko, radi se o izdašnoj vodonosnoj sredini iz koje se mogu zahvatiti značajne količine vode.

Simović je istakao zadovoljstvo rezultatima istražnih radova, jer su, kako je kazao, potvrdili značajanu izdašnost tog izvorišta.

"Istraživanja su pokazala da imamo najmanje 30 litara sekundnih i to je odlična vijest za sve u Lješanskoj nahiji. Tu vijest želimo danas da podijelimo zajedno i da najavimo nastavak aktivnosti na sljedećoj fazi izgradnje vodovoda i za gornju i donju Lješansku nahiju", kazao je Simović.

Prvu fazu koja se odnosi na hidro – istražne radove finansirali su Glavni grad i Ministarstvo, a danas je, prema riječima Simovića, postignut dogovor da se odmah krene u drugu fazu - izgradnju eksploatacionih bunara, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

Nakon toga slijedi najzahtjevnija faza - potisni cjevovod, izgradnja rezervoara i sekundarne mreže.

"U sušnoj godini kakva je bila ova, naći izvorište sa ovakvim kapacitetom i kvalitetom vode, zaslužuje čestitku svim koji su učestvovali – struci, izvođaču radova, Glavnom gradu koji je prepoznao svoju obavezu i odgovornost. Napravili smo prve ohrabrujuće korake, i vjerujem da ćemo do kraja realizovati projekat po formuli zajedništva - struke, Vlade, Glavnog grada, i dobre energije koja stanuje među mještanima. To je formula koja vodi konačnom uspjehu", poručio je Simović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, formula zajedništva bila je prisutna i u izgradnji novog puta od Draževine do Buronja, u dužini od oko 4,5 kilometara, a koju su danas obišli Simović i Stijepović.

"Zadovoljstvo zbog nove moderne saobraćajnice, čija je izgradnja finansirana iz kapitalnog budžeta preko Direkcije javnih radova, budžeta Glavnog grada i Ministarstva poljoprivrede, u vrijednosti od 275 hiljada eura, iskazali su brojni mještani i stanovici Glavnog grada koji na ovom području imanju imanja. U pripremnim radovima doprinos je dala i Vojska Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Simović je, kako je rekao, siguran da je partnerstvo garancija uspjeha i da će u nastavku, sa tim istim zajedništvom nastaviti realizaciju i drugih razvojnih projekata na prostoru Lješanske nahije.

On je istakao da je danas više razloga za njegovo zadovoljstvo boravkom u Lješanskoj nahiji, da to nijesu samo rezultati hidro – istraživanja i put, već i prilika da se sretne sa mještanima i razgovara o novim projektima.„Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da se, sa gradonačelnikom i saradnicima, sretnem sa mještanima i da u neposrednom razgovoru čujemo vaša razmišljanja sugestije, probleme i da u tom dijalogu zajednički dođemo do određenih rješenja koja će značiti nastavak realizacije razvojnih projekata na prostou cijele Lješanske nahije“, kazao je Simović.

On je ocijenio da je Lješanska nahija uvijek bila simbol zajedništva i da nikada nije priznavala podjele.

"Zato iz Lješanske nahije danas šaljemo poruku i za sve druge sredine u Crnoj Gori, da je sloga i zajedništvo put do uspjeha. Jednako i kada je riječ o novim vodovodima, i putevima, i da počnemo i završimo sve ostale projekte koji znače stvaranje boljih uslova življenja na ovim i drugim prostorima", naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, u partnerstvu sa mještanima, značajne aktivnosti od opšteg interesa se preduzimaju sa nivoa Glavnog grada i Vlade.

"To je naša obaveza i misija, i zbog toga smo danas ovdje - da bi, prije svega, sjeli, razgovarali, čuli vaše ideje i razmišljanja, kako bi to postalo sastavni dio naših razvojnih politika", kazao je Simović.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.