Aleksandra Vuković: Politika Države iznad svakog politikantstva
Aleksandra Vuković, Foto: Screenshot/Youtube

Od suđenja ne praviti cirkus

Aleksandra Vuković: Politika Države iznad svakog politikantstva

Sve televizijske stanice u Crnoj Gori prenose „suđenje vijeka”. Portali revnosno donose detalje procesa, a stručna i laička javnost šuti ili daje svoje viđenje događaja koje možemo opisati jednom riječi-nevidio.

"Pokušaj terorističkog napada na državu i njene institucije u medijima je “priđe roka” proglašen državnim udarom i taj termin se kao mantra ponavlja svakodnevno, sve u pokušaju obesmišljavanja samoga čina, jer, pobogu, u Crnoj Gori nijedna ozbiljna stvar ne može to i biti ukoliko joj mudraci naše medijasfere ne pristupe sa poštovanjem", izjavila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković. 

Kako je kazala ne pada joj na pamet da sudi ma kome u tome procesu, niti da se njime bavi na način na koji će to činiti pravnici, advokati, sudije, jer to nijese, ali ne moguže da ostane ravnodušna na okolnost stvorene atmosfere negiranja institucija sistema, pravnog i državnoga poretka i neprihvatanja i umanjivanja svih dobrih ocjena crnogorskih reformi koje su došle s evropskih adresa.

"Otkud takva zluradost? Đe joj je izvor? Bojim se, u hasnama inih interesnih centara koji novcem lome kičmu i najuspravnijim ljudima. Linčuj ljude za novac, postala je basma naših medija. Ruši ugled svojoj državi đe stigneš i kada stigneš, ne pitaj za platu! Gasi objektiv za objektivno izvještavanje, jer demonizacija vlasti je profitabilna, oko kamere treba da bude upereno samo na one čije pero spremno ispisuje presude prije suđenja, sramne ocjene o ljudima prije provjere ičega o njima i njihovim činjenjima", ocijenila je Vuković u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.  

Demokratska partija socijalista, naglašva, pažljivo prati suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada i ne oglašavaju se tim povodom, s obzirom na to da i sami sa nestrpljenjem očekuju njegove rezultate.

"No, ometanje rada sudskoga vijeća izaziva ogorčenje i zapitanost đe bi trebalo da budu granice tolerancije. Ne bi trebalo dozvoliti da se od sudnice napravi cirkuska sala, kako bi se uneozbiljila priča i poslala poruka da je u pitanju “smiješna rabota”. Crna Gora je članica NATO-a, koliko god tu okolnost prenebregavali oni koji su je navodno željeli viđeti u društvu naprednih naroda, a sa gnušanjem odbacivali oni koji su je 16. oktobra 2016. godine željeli svesti na pionsku ulogu u šahovskim strategijama Rusije. To znači da je Crna Gora država koja u ovim odsudnim trenucima za njeno pozicioniranje u EU ne smije pokleknuti pred prijetnjama, opstrukcijama, polititičkim pritiscima, već pokazati spremnost svojih institucija da budu na visini zadatka kada ih pojedinci svojim nepriznavanjem i podsmijavanjem žele spustiti u nizine svoga poimanja politike. Politika države mora biti iznad svih političarenja, naročito u “oskudnom vremenu” u kome caruju bezvizionarstvo i antidržavnost, a služe im prostaštvo i površnost", navela je Vuković.

Kako je dodala, ako potpredśednik SAD-a Majk Pens na samitu “Jadranske povelje” izjavi da je Rusija namjeravala onemogućiti Crnoj Gori pristupanje NATO-u i planirala ubistvo premijera Mila Đukanovića, ne treba, valjda, biti podržavalac politike ovoga čovjeka ili, pak, poslanica DPS-a kao ja, pa razviti ośećanje predostrožnosti i zadrške prema medijskim spekulacijama o „navodnom državnom udaru“.

"Iskustvo Srbije i ubistvo njenoga premijera trebalo bi da nam budu opomena da nijednu tvrdnju o nečijem planiranom ubistvu ne smijemo olako shvatiti, naročito ne kada dolazi sa najozbiljnije svjetske političe adrese. Ko bolje poznaje bezbjednosni status država članica NATO-a od njegove najmoćnije članice, SAD-a? Treba, vjerujem, biti strpljiv i omogućiti sudu da nesmetano radi svoj posao, tužiocu da iznosi svoje dokaze kako zna, optuženima da se brane kako umiju, a svi pod krovom strogo određenih pravila koja ne smije prekrajati nijedan advokat, svjedok, sudija, optuženi, a kamoli političari. Ako smo, kako napisa Njegoš, rođeni u besudnu zemlju, znači da mi koji živimo u XXI stoljeću treba rasudno da vodimo politiku, gradimo državu pravednog društva i jakih institucija, da nam sud suda bude iznad suda neznavene javnosti, naročito one koja savremenim sredstvima komunikacije beskrupulozno sudi svakome ko se usudi da iskaže svoj politički stav", zaključila je Vuković.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.