Mitropolija: Amfilohije nije htio da vrijeđa, priča o volu ima vjersku pouku
Mitropolit Amfilohije

Mitropolija: Amfilohije nije htio da vrijeđa, priča o volu ima vjersku pouku

Priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, ima isključivo vjersku pouku, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), koji su se oglasili povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koja je uzburkala javnost.

Podsjetimo, mitropolit je prije nekoliko dana uzburkao javnost izjavom da “ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori”.

“Mnogi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci“, poručio je mitropolit.

Braneći stavove mitropolita, iz mitropolije kažu da su godinama predmet medijskog podmetanja i spinovanja u vezi sa nizom ”kontroverznih” besjeda, izjava i uopšte javnih istupa.

“Uglavnom to počinje tako da pojedini mediji selektivno prenesu neku besjedu, izjavu i slično, a potom se jave ”čuvari” Crne Gore koji prozivaju Mitropolita za ugrožavanje, vrijeđanje Crne Gore i Crnogoraca”, navodi se u saopštenju MCP.

Navodi se da je priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin, originalna priča Prepodobnog Justina Ćelijskog, najvećeg srpskog teologa dvadesetog vijeka, poznatog u cijeloj Pravoslavnoj Crkvi, koja je bila dio jednog njegovog susreta sa Srbinom oficirom komunističke Jugoslavije, koji mu je bio saputnik u vozu i ismijavao ga zbog njegove vjere.

“Mitropolit Amfilohije je istu bezbroj puta prepričao koristeći ime Srbin, a ne Crnogorac. Dakle, radi se o isključivo vjerskoj pouci, koja nema namjeru da dovodi u pitanje bilo čije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod koji se krstio u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i da su zapravo tek nakon prihvatanja vjere u Hrista Boga Raspetoga i Vaskrsloga, počeli da se formiraju kao zreli narodi”, rekli su iz MCP.

Kako su kazali, druga stvar je da ”čuvari” Crne Gore zaboravljaju ili namjerno previđaju da pod imenom Crnogorci danas u Crnoj Gori živi više naroda i narodnosti, kako se govorilo u poslijeratnoj Jugoslaviji.

“Crnogorci su i veliki broj Srba koji žive u Crnoj Gori. Na njih se priča jednako odnosi, kao i na one koji se etnički ili nacionalno određuju kao Crnogorci. Pouka se može primijeniti na bilo koji narod i na bilo kog pojedinca, koji se udaljuje od svetinja svojih predaka i temelji svoj identitet, ne na Bogu i onome što je vječno, nego na zemaljskim ideologijama i svakojakim idolima. Ideološko-politički ”čuvari” Crne Gore su ovoga puta otišli dotle da pozivaju na krivični i svakovrsni progon Mitropolita Amfilohija. Da ih razočaramo, rođeni Moračanin Mitropolit Amfilohije je državljanin Crne Gore i nijedne druge države na svijetu, pa ga je nemoguće zakonito prognati iz Crne Gore”, saopštili su iz MCP.

Kako navode, možda bi to u društvu kakvo ideološko-politički “čuvari” Crne Gore zamišljaju bilo moguće.

“Nećete ga, gospodo ”čuvari” Crne Gore uvrijediti koristeći ime Risto, koje je njegovo kršteno ime, a potiče od časnog imena Hristos, ali nemamo sumnje da to želite time što izbjegavate da imenujete njegovu službu koju priznaje cijela pravoslavna hrišćanska vaseljena. Kao što napisasmo, priča o volu nije bila izraz prezira ni mržnje ni prema jednom ljudskom biću, nego upravo na poštovanju svakog čovjeka kao vječnog brata i sabrata. Dakle, od govora mržnje, sem upravo o ”mržnji” na bogomržnju i bratomržnju, nema ni govora”, saopšteno je iz MCP.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.