Stigli prvi rezultati: Merkel osvojila četvrti mandat, desnica u parlamentu
Foto: Rojters

32,5 odsto glasova

Stigli prvi rezultati: Merkel osvojila četvrti mandat, desnica u parlamentu

Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mjesta u parlamentu na danas održanim izborima u Njemačkoj, sa 32,5 odsto glasova, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Prema projekcijama desničarski AfD je osvojio oko 13,5 odsto glasova i ućiće prvi put u parlament, dok je Socijaldemokratska partija (SPD) glavnog rivala Angele Merkel, Martina Šulca osvojila 20 odsto glasova, prenosi BBC.

Socijaldemokrate su sa 20 odsto glasova pale na novi poslijeratni minimum. U prvom saopštenju nakon pojavljivanja preliminarnih rezultata iz SPD su poručili da će ići u opoziciju, te da neće u novu koaliciju sa Angelom Merkel, objavila je zamjenica predsjednika SPD Manuela Švesig.

U Bundestag takođe ulaze i Liberali FDP kji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Ljevica sa 9,0 odsto prema procjenama anketa koje su ARD i ZDF obavili prilikom izlaska sa glasanja. 

"Ovo gorak dan za njemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore", kazao je lider SPD Martin Šulc, prenio je Rojters.

Dojče vele: Ovo je fijasko velikih partija

Njemački "Dojče vele" prve rezultate ocjenjuje kao fijasko velikih partija, napominjući da su u ovakvom odnosu snaga moguće samo dvije koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili tzv. "Jamajka koalicija" (CDU/CSU, FDP, Zeleni). U Bundestag će po svemu sudeći ući šest partija.

Oko 61,5 miliona birača, podijeljenih u 299  jedinica, glasalo je do 18.00 za poslanike po mješovitom sistemu, po kome se dio poslanika bira većinski a dio proporcionalno.

Ako Merkel poslije izbora ostane na čelu Vlade, i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačiće poslijeratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio njemački kancelar (1982-1998).

Merkel i Šulc, kao i većina drugih partijskih lidera, protiv su postavljanja ograničenja broja migranata koji mogu da uđu u Njemačku na godišnjem nivou.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.