URA Ulcinj: Zakon o planiranju je gori i od Morskog dobra, poslanici iz Ulcinja da ne glasaju za prijedlog

URA Ulcinj: Zakon o planiranju je gori i od Morskog dobra, poslanici iz Ulcinja da ne glasaju za prijedlog

Prijedlog Zakona o planiranju i izgradnji je jedan od najštetinijih zakona za opštinu Ulcinj kao i jedan od zakona koji najviše centralizuje jednu oblast koji je Vlada Crne Gore ikada predložila, izjavio je predsjednik OO URA Ulcinj Omer Bajraktari na pres konferenciji koju je danas održana u Ulcinju.

" Mi iz Ulcinja znamo što znači kada je jedan zakon diskriminatorski ili kada jedan zakon oduzima ingerencije opštine jer imamo, nažalost iskustva sa Zakonom o morskom dobru kao i sa granicom morskog dobra koji imaju diskriminatorski karakter. Polazeći od toga, ovaj prijedlog zakona je još gori nego Zakon o morskom dobru jer ovaj zakon uzima opštini Ulcinj sve ingerencije koje se tiču prostornom planiranju“ , saopštio je Bajraktari.

Prema njegovim riječima ovim zakonom Opština Ulcinj i građani Ulcinja neće više imati uticaja na planiranje prostora, "odnosno da budem jasniji bićemo posmatrači u sopstvenom gradu dok će Vlada i Skupština Crne Gore donijeti prostorne planove, što po mišljenju nas iz Građanskog pokreta URA nije u skladu sa evropskim konvencijama o prostornom planiranju, niti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi niti u skladu sa najvišim pravnim aktom, odnosno Ustavom Crne Gore“ .

„Koliko ovaj Zakon degradira Opštinu Ulcinj kao i ostale opštine u Crnoj Gori pokazuje činjenica da opštine neće imati više ingerencija ni u izradu Plana privremenih objekata kao i usvajanje istog, jer će isti izraditi i usvojiti Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To praktično znači da će građani i za najmanji objekat sezonskog karaktera za urbanističke uslove i dozvole morati ići do Podgorice nekoliko puta, a da ne govorimo za neku ozbiljniju investiciju. Ovaj zakon toliko centralizuje oblast prostornog planiranja, da slobodno možemo da kažemo da opštine degradira u rangu mjesnih zajednica jer im uzima najvažniju komponentu, odnosno planiranje sopstvenog društvenog i ekonomskog razvoja“ ističe Bajraktari. .

Posebnu zabrinutost koju ističe OO URA Ulcinj, a  koja je nagalšena na presu, jeste da se ovim zakonom otvara  put valorizaciji prostora Solane i Valdanosa i to ne na način koji žele građani Ulcinja nego na način koji odgovara nekim interesnim grupacijama odnosno da u obje lokacije budu planirani turistički centri sa smještajnim kapcitetima, što nije u interesu ove opštine, ali jeste cilj ovog zakona.

„I na kraju, neshvatljivo je ponašanje lokalne vlasti oko ovog zakona, kao da ih uopšte ne zanima ko će u budućnosti upravljati prostorom Ulcinja, a samo javnost da podsjetim da lokalnu vlast čine sve albanske partije zajedno sa DPS-om. Nema opravdanja da još nemamo zvaničan stav lokalne vlasti povodom najvažnijeg akta za budući razvoj opštine, a ta ćutnja budi sumnju da oni ovaj zakon podržavaju. Takođe, želim da iskoristim priliku da pozovem poslanike iz Ulcinja, posebno poslanika iz FORCE, da djeluju u skladu sa interesima ove opštine odnosno da ne slušaju  partijske direktive i da se ne pojave taj dan u Skupštini kako ovaj zakon nebi mogao biti izglasan“ zaklučuje Bajraktari.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.