Završen Prajd bez incidenata:Čojstvu nije mjesto među četiri zida
Izvor:Twiter

Oko 300 učesnika na Povorci ponosa

Završen Prajd bez incidenata:Čojstvu nije mjesto među četiri zida

Montnegro prajd ,pod sloganom Čojstvom protiv nasilja, održan je danas u Glavnom gradu Crne Gore i protekao je bez ijednog incidenata.

Nakon okupljanja ispred Skupštine učesnici Povorke su krenuli u šetnju ulicama Podgorice.Mirna šetnja protiv nasilja se završila u Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog.

Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora, istakli su iz crnogorske policije. Prema njihovoj proceni, na Povorci je bilo oko 300 učesnika.

"Službenici CB Podgorica i drugih organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a su naime sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja.Shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom", saopšteno je iz policije.

Službenici Uprave policije će, kako se dodaje, nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica.

Iz organizacionog odbora Prajda zahvalili su svim učesnicima i kazali da šetaju za sve koji trpe nasilje - psihičko nasilje, različito nasilje prema radnicima i radnicama, pripadnicima romske populacije, pripadnicima LGBTIQ.

Organizatori su se prisutnima zahvalili na hrabrosti. Oni su poručili da su primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova. 

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević kazao je da "čojstvu nije mjesto među četiri zida".

Danijel Kalezić je kazao da oni koji se bave aktivizmo su se nagledali svega i svačega te da, iako je ovo peti Prajd nasilja je sve više.

"Ovaj Prajd je do sad pripremao veliki broj organizacija. Poseban aplauz za mlade ljude, biće nas sve više i više. Aplauz za roditelje LGBTIQ kojih je ove godine više nego prethodne. Zahvaljujem se CB Podgorica na saradnji, a dvoje predstavnika CB šeta sa nama danas po prvi put i hvala im na tome", kazao je Kalezić.

Montenegro Prajd svojim prisustvom podržali su brojni predstavnici civilnog sektroa, predstavnici pojedinih političkih partija,zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo,ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara...

We stand against violence! And we encourage everyone to do the same! #LGBTI rights are #humanRights #MontenegroPrajd #ČojstvomProtivNasilja pic.twitter.com/Sl4IwKMB5F

— US Embassy Podgorica (@USEmbassyMNE) September 23, 2017

It is our pleasure to suport #LGBTIQ rights at #MontenegroPrajd together with @stonewalluk! #ČojstvomProtivNasilja #LoveisGREAT pic.twitter.com/HhdKIp3j9X

— UK in Montenegro (@UKinMontenegro) September 23, 2017


 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.