Podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća:Raspisana dva nova poziva
Ilustracija

Ministarstvo ekonomije

Podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća:Raspisana dva nova poziva

U okviru Programa Evropske unije za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME 2014-2020), raspisana su dva nova Javna poziva, i to: European incubation network(s) for creativity-driven innovation i Training for SME-friendly policies in Central Purchasing Bodies (CPBs).

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva ekonomije, European incubation network(s) for creativity-driven innovation usmjeren je na dva sektora, i to na sektor modne industrije i turizma.

Poziv je otvoren do 19. oktobra, a ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata iznosi oko 2.600.000 eura, sa maksimalnim iznosom po grantu: 1.600.000 eura za kategoriju Modna industrija i 1.000.000 eura za kategoriju Turizam. Iznos granta je ograničen na maksimalnu stopu povraćaja od 75% opravdanih troškova - naveli su iz Ministarstva.

U okviru kategorije Modna industrija obezbijediće se podrška projektima u čijem su fokusu proizvodi i materijali, razvoj dizajna i proizvodnje i maloprodaja i marketing.

U okviru kategorije Turizam obezbijediće se podrška projektima sa fokusom na inovacije iz oblasti kulturne i kreativne industrije kroz cijeli lanac vrijednosti ili neke njegove segmente, pojedine ili sve specifične sektore, kao što su poslovni ili drugi putnici i kulturni turizam, i pojedina ili sva specifična tržišta (unutar EU i međukontinentalna).

"Za učešće u ovom pozivu, potencijalni aplikanti mogu biti neprofitne organizacije (privatne ili javne) kao što su biznis inkubatori, akceleratori, laboratorije, univerziteti ili obrazovne institucije, istraživački centri i druge relevantne organizacije koje pružaju poslovnu podršku MSP-a i start-up preduzećima; javne institucije (nacionalne, regionalne, lokalne) i profitno orijentisani subjekti", istakli su iz Ministarstva ekonomije.

Poziv Training for SME-friendly policies in Central Purchasing Bodies (CPBs) otvoren je do 3. oktobra, a ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata procijenjen je na 350.000 eura, što je i maksimalan iznos granta po projektu.

Iznos granta je ograničen na maksimalnu stopu povraćaja od 90% opravdanih troškova.

"Ovaj poziv ima za cilj da se unaprijede kapaciteti osoblja koje radi za velike kupce, kako bi se na taj način osigurao pristup malih i srednjih preduzeća velikim tržištima javnih nabavki, kao i unaprijedili kapaciteti MSP da učestvuju u tenderima većih razmjera", zaključuju iz tog Vladinog resora.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.